Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders runnen hennepteelt in Europa

4 dec 09

Kijk of luister naar: Nederlanders runnen hennepteelt in Europa

Nederlandse hennepbendes rukken steeds verder op in Europa. In NOVA zegt Max Daniel, leider van het project Aanpak Hennepteelt van de politie, dat er nu overal in Europa plantages te vinden zijn die gerund worden door Nederlandse henneptelers.

 
Actief
“Wat we merken is dat ze zoeken naar mogelijkheden om wiet te blijven telen”, zegt Daniel. “In het buitenland zijn ze minder scherp op de henneptelers, dat betekent dat in België en Duitsland erg veel last is van henneptelers. Maar we zien het dus ook in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Engeland en zelfs in de voormalige Oostbloklanden als Tsjechië en Polen dat henneptelers daar actief zijn”.

Anoniem
Reden voor de vlucht naar het buitenland is het strenge optreden van de opsporingsdiensten in Nederland. Ook is er in het Oostblok en Scandinavië nog lang niet zoveel ervaring met de aanpak van de telers. Ze kunnen daar ook betrekkelijk anoniem opereren. Agenten uit België en Duitsland erkennen in NOVA dat de harde aanpak van de Nederlandse politie een van de redenen is dat de hennepmaffia oprukt in het buitenland.

Risico's
De afgelopen jaren waren er al veel hennepplantages in de grensstreek met België en Duitsland te vinden. Maar het blijkt ook lucratief te zijn om een plantage in Tsjechië of Polen te beginnen. Met Nederlandse kennis en met Nederlandse apparatuur wordt een complete plantage ingericht. Vervolgens zijn het lokale criminelen of illegalen die de hennep verzorgen. “Die lopen ook alle risico’s. Die krijgen ook zwaardere straffen op het moment dat ze daar gepakt worden. Maar we weten ook dat ze langere dagen maken, minder betaald krijgen. En dat er vormen van moderne mensenhandel, moderne slavenhandel plaatsvinden. En dat gebeurt in de plantages die door Nederlanders geleid worden”, aldus Daniel.

Maffia
De oogst gaat nog vaak naar Nederland, voor coffeeshops of om het verder door te voeren. Maar de hennepmaffia opereert bijna als een volwaardige multinational: “Wiet die geteeld wordt in Scandinavië, wordt daar zelf verkocht want daar brengt het heel veel op”, zegt Daniel. “Maar als zo’n plantage bijvoorbeeld in Tsjechië staat, sluit ik niet uit dat het rechtstreeks naar Frankrijk gaat of via Frankrijk naar Engeland en Nederland helemaal niet meer aandoet”.

Stromannen
Het is enorm lastig om de echte criminelen die de plantage runnen aan te pakken. De politie in het buitenland ziet de Nederlanders zelden of nooit en pakt dan vrijwel alleen de lokale stromannen op. “De Nederlanders blijven lekker veilig aan deze kant van de grens zitten. Maar strijken wel de winst op”, aldus Daniel.

Miljarden
De top van de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt wordt de komende jaren hard aangepakt. Dat is het Nederlandse Openbaar Ministerie van plan. Uit een recent politie-onderzoek blijkt dat Nederlandse kwekers van wiet jaarlijks ruim twee miljard euro verdienen aan illegale export.

In NOVA vanavond een inkijk in de Europese hennepteelt.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief