Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rabobank gaat gedupeerden betalen

4 dec 09 - Door Jan Reiff

Kijk of luister naar: Rabobank gaat gedupeerden betalen

De Rabobank gaat ongeveer honderduizend gedupeerde klanten schadeloos stellen die in de periode van 1996 tot en met 1 oktober 2000 een OpMaat-Hypotheek-C hebben afgesloten. De bank reserveert daarvoor een bedrag van 50 tot 75 miljoen euro.


Risico's

De Rabobank volgt daarmee de aanbeveling van de Financiële Ombudsman op. Die concludeerde vandaag dat de Rabobank klanten die een zogenoemde OpMaat-Hypotheek hebben afgesloten, niet voldoende geïnformeerd heeft over de werking en de risico's. Dat geldt zowel voor het moment waarop zij de hypotheek aangingen als tijdens de looptijd van de lening.

Klachten
Dat is de conclusie van de Ombudsman van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) in een vrijdag gepubliceerde aanbeveling. Het Kifid onderzocht het hypotheekproduct naar aanleiding van klachten van consumentenTros RADAR voert al twee jaar actie tegen de OpMaat-hypotheek. Bij klanten met een combinatie van een spaar- en een beleggingshypotheek, is hun spaargeld deels verdwenen omdat de beleggingen minder waard werden. Dit ondanks toezeggingen van de Rabobank dat het spaargeld veilig zou zijn.

Kosten compenseren
In de niet bindende aanbeveling stelt de Financiële Ombudsman dat de klanten als gevolg van het handelen van Rabobank minder vermogen hebben opgebouwd dan zij dachten. De Ombudsman vindt dat Rabobank kosten aan de klanten moet vergoeden. Ook moeten klanten kosteloos kunnen overstappen op een andere hypotheekvorm van de bank waarover zij gratis geadviseerd moeten worden. Bovendien moet de bank ook bij mensen die al zijn overgestapt alsnog de kosten compenseren.

Rabobank zegt dat de bank van mening is dat zij bij de verkoop en advisering van de OpMaat Hypotheek correct heeft gehandeld. "De Rabobank realiseert zich dat de beeldvorming inmiddels anders is", aldus de bank.

In de studio reageert de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief