Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Berlusconi in twee processen beschuldigd

4 dec 09 - Door Maarten Veeger en Menno de Galan

Kijk of luister naar: Berlusconi in twee processen beschuldigd

Het is een vervelende dag voor de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In twee rechtszalen is hij de aangeklaagde partij.


Maffia
In Turijn beschuldigt een maffia-spijtoptant Berlusconi van connecties met de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra. De getuige, Gaspare Spatuzza, zei dat een maffiabaas hem eerder vertelde dat er een verband was tussen Berlusconi en een reeks bomaanslagen die destijds door de georganiseerde misdaad werd gepleegd. Berlusconi, die geen partij is in deze strafzaak, doet de getuigenissen van Spatuzza af als onzin.

Omkoping
In Milaan stond Berlusconi vandaag wel zelf terecht, op beschuldiging van omkoping. Die zaak werd vorig jaar stilgelegd omdat het Italiaanse parlement een wet had aangenomen die Berlusconi immuniteit gaf. Die wet is in oktober door het Constitutionele Hof ongrondwettelijk verklaard. De rechtbank in Milaan heeft het proces overigens meteen verdaagd naar 15 januari. Dat gebeurde op verzoek van de verdediging van Berlusconi, die er vrijdag naar eigen zeggen niet bij kon zijn vanwege kabinetszaken. Dat excuus is door de rechters aanvaard.

In Milaan is correspondent Maarten Veeger. Hij doet verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief