Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Agenten Hoek van Holland niet vervolgd

8 dec 09 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Agenten Hoek van Holland niet vervolgd

De vijf politiemensen naar wie door de rijksrecherche onderzoek is gedaan naar hun rol bij de fatale rellen in Hoek van Holland in augustus, worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag besloten. Zij handelden uit noodweer.76 Schoten
Volgens het OM mochten de agenten zich tegen buitensporig geweld verdedigen. Ze hebben proportioneel gehandeld, aldus de Haagse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee op de persconferentie. Volgens Hofstee hebben tijdens de rellen 21 politieagenten in totaal 76 keer geschoten. ‘De meeste schoten waren waarschuwingsschoten, zestig in totaal. Vijf politiemensen hebben gericht geschoten’, vertelde de hoofdofficier. Daarbij zijn zeven personen geraakt. De 19-jarige Robby van der Leeden overleed aan zijn verwondingen. Zes anderen raakten gewond.

Hooligans

Het strandfeest Sunset Grooves liep destijds ernstig uit de hand na de komst van een groot aantal hooligans. Politieagenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze zich genoodzaakt zagen om te schieten. De agenten werden volgens Justitie als verdachten aangemerkt om ze een betere rechtspositie te garanderen. Zo hadden zij recht op een advocaat en konden ze zich beroepen op het zwijgrecht. Inmiddels zijn 45 relschoppers gearresteerd, van wie de eerste op 18 december voor de rechter moet verschijnen.

Reconstructie
Morgen verschijnen ook de uitkomsten van een onderzoek dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft laten instellen. Daarbij gaat het om de voorbereidingen op het feest en om wat er die avond en nacht is gebeurd. Uit de reconstructie moet blijken waar wat fout is gegaan. Het onderzoek van morgen is uitgevoerd door het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), onder leiding van oud-burgemeester van Den Haag Wim Deetman.

In NOVA vanavond de nooit vertoonde politiebeelden van Justitie. En in de studio reageren de Haagse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee, leider van het onderzoek van de rijksrecherche. Ook te gast is deskundige politiegeweld professor Jan Naeye, hoogleraar strafrechtswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief