Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

COT: Politie, justitie en gemeente faalden

9 dec 09 - Door Bas Haan, Jan van Loenen, Karel Ornstein,

Kijk of luister naar: COT: Politie, justitie en gemeente faalden

Politie, justitie en de gemeente Rotterdam hebben fout op fout gestapeld rondom het fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland. Dat concludeert het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).


Het COT spreekt in het rapport van "ongecoördineerde hulpverlening, routinematige voorbereiding, onvoldoende risico-inschatting, onvoldoende rechtdoen aan dreigingsinformatie, onduidelijke commandostructuur en een verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement".

Ontoereikend
Ook constateert het COT "een ontoereikende reactie op incidenten en ontwikkelingen tijdens het evenement in de eerste uren en het veel te laat inlichten van de korpsleiding, burgemeester en hoofdofficier van justitie". 

"Dit is ten onrechte niet gebeurd", constateert het COT. "Aan het begin van het evenement waren er allerlei signalen dat het mis zou gaan. Deze signalen zijn onvoldoende onderkend. Ten onrechte zijn op dat moment geen toereikende, aanvullende maatregelen getroffen."

Voorbereiding
"De burgemeester en hoofdofficier van justitie zijn ten onrechte niet ingelicht over de voorbereiding van het evenement en de gebeurtenissen tijdens het evenement", aldus het COT. "Ze zijn veel te laat geïnformeerd over de ernstige ongeregeldheden. De korpsleiding had onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement en is tevens ten onrechte niet ingelicht over de dreigingsinformatie en de gebeurtenissen."

Protocol
Zowel de korpsleiding als de burgemeester en de hoofdofficier van justitie dragen daar volgens het COT ook zelf verantwoordelijkheid voor. "Zij hadden zich zeker moeten stellen dat het bestaande protocol voor informatievoorziening aan de driehoek werd nageleefd, zodat zij steeds tijdig en volledig zouden worden geïnformeerd."

Organisatorische aanpassing
Volgens de onderzoekers had de korpsleiding onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement. Burgemeester Ahmed Aboutaleb neemt alle aanbevelingen van de onderzoekers over en heeft besloten tot een "organisatorische aanpassing". Een aantal daarvan is overigens al doorgevoerd, aldus Aboutaleb in een brief aan de gemeenteraad. 

Opschaling
Volgens het COT had de dreigingsinformatie die bij de politie beschikbaar was voorafgaand aan het evenement, reden moeten zijn om te heroverwegen of het gratis strandfeest door moest gaan. In ieder geval hadden er aanvullende maatregelen moeten worden getroffen, zoals het beschikbaar hebben van Mobiele Eenheid en het "opschalen van de commandostructuren".

Bekijk hier de reconstructie van de strandrellen


Noodweer
Gisteren maakte het Openbaar Ministerie al bekend dat de vijf politiemensen naar wie door de rijksrecherche onderzoek is gedaan naar hun rol bij de fatale rellen, niet worden vervolgd omdat zij handelden uit noodweer.

Hooligans
Het strandfeest Sunset Grooves liep destijds ernstig uit de hand na de komst van een groot aantal hooligans. Politieagenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze zich genoodzaakt zagen om te schieten. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven. De agenten werden volgens Justitie als verdachten aangemerkt om ze een betere rechtspositie te garanderen. Zo hadden zij recht op een advocaat en konden ze zich beroepen op het zwijgrecht. Inmiddels zijn 45 relschoppers gearresteerd, van wie de eerste op 18 december voor de rechter moet verschijnen.

In NOVA vanavond uitgebreid aandacht voor de uitslag van het rapport. In de studio reageren Erwin Muller, algemeen directeur van het COT en Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief