Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Marine-inzet leidt niet tot minder piraterij'

10 dec 09 - Door Hans Kema, Rudy Bouma

Kijk of luister naar: 'Marine-inzet leidt niet tot minder piraterij'

'De marine-inzet in de Golf van Aden is niet effectief en zal nooit leiden tot afname van de piraterij.'


Dat zegt Abdoellai Jama, minister van Binnenlandse Zaken in Puntland, de Somalische regio waar de meeste piraten vandaan komen. Jama is in Nederland op uitnodiging van in Nederland wonende Somaliers die in Den Haag een conferentie organiseerden over piraterij in Somalië.

Rechtbank
Volgens Jama doet het Westen er beter aan de politie en kustwacht in Puntland te trainen en er rechtbanken en gevangenissen te bouwen.

Bekijk Puntland op de kaart:

Grotere kaart weergeven

Losgeld

De wateren rond Somalië worden de afgelopen jaren geteisterd door piraterij. De meeste piraten zijn uit Puntland afkomstig. Zij maken misbruik van de wetteloosheid in het verscheurde Oost-Afrikaanse land om met het kapen van schepen losgeld af te persen.

Atalanta
De EU-antipiratenmissie Atalanta staat momenteel onder commando van Nederland. Voor Nederland gaat het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën de strijd aan met Somalische piraten in de Golf van Aden in de Indische Oceaan. Daar worden dagelijks koopvaardijschepen aangevallen en gekaapt.  Vorige week nog hield de bemanning van Hr. Ms. De Evertsen Somalische piraten aan die niet alleen een schip probeerden te kapen maar ook twee Tanzaniaanse vissers in gijzeling hielden. Dertien van deze Somalische piraten worden mogelijk in Tanzania vervolgd. De Europese Unie heeft aan dit land gevraagd de berechting op zich te nemen.

Geen afname
Maar volgens Jama is dit alles dus verre van effectief en zal niet leiden tot afname van de piraterij.

Abdoellai Jama is nog de hele week in Nederland maar wordt, ondanks herhaalde verzoeken, niet ontvangen door Nederlandse ministers. Nederland erkent Puntland niet en onderhoudt alleen contacten met de federale overgangsregering van Somalië.

NOVA spreekt met Abdoellai Jama.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief