Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Den Haag Vandaag: Afghanistan

9 dec 09 - Door Ferry Mingelen

Kijk of luister naar: Den Haag Vandaag: Afghanistan

De top van het kabinet heeft vandaag overleg gehad met de drie meest betrokken ministers over de toekomstige Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan.


Aanleiding zijn verzoeken aan Nederland van de Amerikaanse regering en van de NAVO om de militaire aanwezigheid in Afghanistan te verlengen.

Topoverleg
Bij premier Jan Peter Balkenende zaten de vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Ook de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, was aanwezig.

Na afloop wilde niemand op de inhoud van het beraad ingaan. "Dit is niet het eerste en het zal ook niet het laatste overleg zijn dat we voeren. Het is van belang dat we een zorgvuldig besluit nemen over Afghanistan", zei Verhagen bij binnenkomst nog.

Besluit
Waarschijnlijk zal het kabinet dit jaar nog geen besluit nemen over Afghanistan. Balkenende is de komende twee ministerraden niet aanwezig en daarna is het Kerstmis. Opties om uit te kiezen liggen ook nog niet op tafel, aldus bronnen rond het kabinet. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd in ieder geval voor 1 maart een besluit te nemen.

Gevoelig
De toekomstige rol van Nederland in Afghanistan ligt politiek zeer gevoelig. Twee jaar geleden spraken kabinet en Tweede Kamer af dat de missie, die in 2006 begon, werd verlengd van 2008 naar 2010. Na vier jaar zou Nederland zijn leidende rol in de provincie Uruzgan opgeven, luidde het kabinetsbesluit. De Kamer kreeg de toezegging dat de Nederlandse militairen dan echt weggaan uit Uruzgan.

Einde
Het kabinet houdt eraan vast om de huidige missie in Uruzgan te beëindigen en militairen en materieel terug te halen. Dat de hulp en wederopbouw doorgaat, staat buiten kijf. Maar de hamvraag is wat Nederland daarna nog met militairen gaat doen in dat land. Binnen het kabinet wordt daarover verschillend gedacht, zo bleek uit eerdere uitlatingen.

Oud-ministers
Verhagen wil het liefst in Urzugan verder met een kleinere missie. Van Middelkoop zit ook op deze lijn. Maar Koenders en Bos gaan ervan uit dat alle militairen daar weggaan. Wat Koenders betreft kunnen hulpprojecten doorgaan zonder de aanwezigheid van Nederlandse militairen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de regeringspartijen PvdA en ChristenUnie, wil weg uit Uruzgan.  Maar de PvdA moet overwegen om in Uruzgan te blijven, zeggen oud-PvdA-ministers Stemerdink en Pronk. Aanstaande zaterdag is er een PvdA-partijcongres en zal 'Uruzgan' zeker aan de orde komen.

Vanuit Den Haag het laatste nieuws.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief