Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twijfels over aanpak Q-koorts

14 dec 09 - Door Camelea Buys

Kijk of luister naar: Twijfels over aanpak Q-koorts

Begin deze week, wellicht vandaag, moet duidelijk worden of de niet-drachtige geiten en schapen die wel zijn besmet met de Q-koorts toch moeten worden geruimd. Bovendien moet duidelijk worden hoe de dieren worden geruimd: ruimen (op het erf) of slachten (naar het slachthuis).


De ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid hebben daar vandaag opnieuw overleg over.

Testen
Een woordvoerder van Landbouw kan niet zeggen of ook direct duidelijk wordt of er een groep dieren aan de bestaande ruimingsoperatie wordt toegevoegd, maar ondertussen gaat het testen van de dieren op Q-koorts wel gewoon door.

Onnodig
De ministers willen nadrukkelijk naar het advies kijken om te voorkomen dat gezonde dieren onnodig naar de slachtbank worden gebracht. Afgelopen woensdag maakten zij bekend dat in ieder geval de met Q-koorts besmette, drachtige geiten en schapen worden geruimd. Hoe dat gebeurt is nog niet duidelijk.

Rusland
Net nu het kabinet de Q-koorts met het ruimen van duizenden geiten te lijf gaat, overweegt Rusland de import van Nederlands geitenvlees en geitenmelk. Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor gisteren gezegd. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) bestempelt een eventueel importverbod naar Rusland niet als een ramp. De export van geitenvlees naar Rusland is klein.

Onrust
Ondertussen neemt de onrust onder de boeren en - vooral - de zieken toe. In de Brabantse gemeente Landerd zijn veel mensen ziek. Sommigen houden wel een jaar lang klachten en denken dat het nooit overgaat.

In NOVA een reportage vanuit Landerd en in de studio een gesprek met Laurens Jan Brinkhorst, hij heeft als minister van Landbouw drie veeziekten meegemaakt: MKZ (Mond- en KlauwZeer), de varkenspest en de gekke koeienziekte.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief