Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Meijboom probeert onrust in korps te sussen

12 dec 09 - Door Petra Greeven

Kijk of luister naar: Meijboom probeert onrust in korps te sussen

Korpschef Aad Meijboom van Rotterdam-Rijnmond stuurt vandaag een brief naar alle medewerkers waarin hij duidelijk maakt dat het beeld niet klopt dat de strandrellen in Hoek van Holland kennelijk geen gevolgen hebben voor de politietop.


Rekening
Bij de politiemensen 'op de vloer' van het korps Rotterdam-Rijnmond was het beeld ontstaan dat korpschef Aad Meijboom er ongeschonden afkomt en dat zij de rekening krijgen gepresenteerd voor wat er misging op 22 augustus op het strand van Hoek van Holland. Dat is zo sinds de presentatie afgelopen woensdag van het COT-rapport over de rellen. Voor hun gevoel nemen Meijboom en burgemeester Ahmed Aboutaleb een laconieke houding aan en dat geeft veel onrust.

Kalmte
Meijboom hoopt met de brief weer wat kalmte te brengen in het korps, bevestigt Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP. Hij verwijt de korpschef dat hij woensdag verzuimd heeft te benadrukken dat het alleen om het verloop van de gebeurtenissen ging en niet om de consequenties, maar is wel blij dat Meijboom het nu alsnog doet. De presentatie van het rapport zegt niets over de verantwoordelijkheid, dat is een politieke kwestie, aldus Van de Kamp. "Dat had duidelijk moeten worden gemaakt aan de politiemensen. Nu denken ze dat het hierbij blijft, terwijl de consequenties nog komen."

Rapport
De korpschef moet in januari een rapport inleveren waarin staat wat er moet gebeuren om te voorkomen dat er in de toekomst nog iets dergelijks plaats heeft als wat er op 22 augustus in Hoek van Holland gebeurde. Daarbij gaat het om de organisatie zelf, de werkvloer en de top.

Vertrek?
Volgende week donderdag vergadert de Rotterdamse gemeenteraad over het COT-onderzoek en dan moet duidelijk worden  of de raad vindt dat korpschef Meijboom en burgemeester Aboutaleb aan kunnen blijven. De positie van Meijboom lijkt, aldus een bericht op RTV Rijnmond, naar aanleiding van de rellen in Hoek van Holland steeds verder onder druk te komen staan. Het gerucht gaat dat dat Meijboom nog voor donderdag zijn vertrek zal aankondigen. Al is het maar om burgemeester Aboutaleb uit de wind te houden.

Vragen van de gemeenteraad aan onderzoeker COT-rapport:


Sunset Grooves
Het strandfeest Sunset Grooves liep in augustus dit jaar ernstig uit de hand na de komst van een groot aantal hooligans. Politieagenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze zich genoodzaakt zagen om te schieten. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.

Korpschef Aad Meijboom reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief