Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Henk Kamp over de Antillen

14 dec 09 - Door Bart Klijberg

Kijk of luister naar: Henk Kamp over de Antillen

VVD'er Henk Kamp verruilde bijna een jaar geleden de Tweede Kamer om vanaf begin dit jaar commissaris voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba te worden.


Bijzondere gemeenten
In die functie houdt hij zich bezig met de uitvoering van de plannen om de drie eilanden de komende jaren als bijzondere gemeenten binnen het Nederlands staatsbestel te brengen. Hij moet erop toezien dat dit op een goede manier en op tijd wordt gerealiseerd.

Harde aanpak
Henk Kamp profileerde zich met kritiek op het asiel- en integratiebeleid van de Paarse kabinetten. In Kamerdebatten pleitte hij al vaak voor een harde aanpak van Antilliaanse jongeren die over de schreef gaan en verzette zich tegen de komst van criminele jongeren uit de Antillen naar Nederland. Kamp vindt dat hun problemen op de Antillen zelf moeten worden opgelost. Laagopgeleide jongeren uit de Antillen en Aruba die zich hier misdragen, moeten terug.

Concreet
Zijn taken als commissaris bestaan vooral uit het stimuleren van betrokkenen op de eilanden en in Nederland, om te werken aan concrete oplossingen, hij dient ervoor te zorgen dat beleidsplannen van ministeries aansluiten op de dagelijkse praktijk op de eilanden, hij stroomlijnt de informatiebehoefte voor de departementen in Nederland en stimuleert de voortgang van het transitieproces. Hij moet snel en slagvaardig optreden en heeft direct toegang tot de politiek verantwoordelijken in de Rijksministerraad en op de eilanden, nodig om bestuurlijke patstellingen en ambtelijke competentiegeschillen te doorbreken.

Struikelblok
Begin september meldt Clyde van Putten, de leider van de oppositie op Sint Eustatius, voor Radio Nederland Wereldomroep dat Henk Kamp een struikelblok is voor het staatkundig proces en daarom weg moet. Zijn kritiek richt zich op Kamp als persoon - het duurde te lang voordat Kamp zich kwam voorstellen op de eilanden. Een gebrek aan 'respect voor de hoogste autoriteit van het eiland, de Eilandsraad', hij gedraagt zich als een slavendrijver, is arrogant -, maar ook op de manier waarop het Nederlandse bestuur op de eilanden wordt geintroduceerd: naar lokale mensen wordt niet geluisterd, en bovendien worden deze mensen gepasseerd bij het vergeven van banen.

Saba
Volgens Chris Johnson, gedeputeerde van Saba, kan Saba wel uit de Nederlandse Antillen stappen en onderdeel kan worden van Nederland. Hij reageert op opmerkingen van staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties die het voor Saba juridisch niet mogelijk noemde uit de Antillen te stappen, voordat die ophouden te bestaan. Volgens Kamp is deze mededeling 'een duidelijk signaal'.

Haast
Jan Peter Balkenende heeft vandaag zijn Antilliaanse collega Emily de Jongh-Elhage op het hart gedrukt dat de Antillen haast moeten maken met het traject van staatkundige ontmanteling. '10-10-10', 10 oktober 2010, staat gepland als datum waarop de nieuwe staatkundige structuur van de Antillen in moet gaan. "Premier Balkenende staat positief tegenover die datum en de ontwikkelingen, maar zei wel dat we moeten opschieten, omdat de situatie niet meer zo is als in 2006", aldus de Antilliaanse premier.

Henk Kamp is in Nederland en vertelt in de studio over zijn vorderingen de drie eilanden tot bijzondere gemeenten van Nederland te maken.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief