Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Charlotte Mutsaers wint P.C. Hooft-prijs 2010

14 dec 09 - Door Annephine van Uchelen, Tonko Dop

Kijk of luister naar: Charlotte Mutsaers wint P.C. Hooft-prijs 2010

Essayiste en beeldend kunstenaar Charlotte Mutsaers heeft de P.C. Hooft-prijs 2010, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor proza, gewonnen.


Dubbeltalent
Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent, aldus de jury. "Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn."

Passie
Mutsaers krijgt deze prijs voor haar 'verhalend proza', maar het is volgens de jury onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. "Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur." Haar oeuvre is "een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme".

Dolblij
Mutsaers is "dol- en dolblij" met de prijs. "Ik ben uitgestegen boven de wolken", aldus Mutsaers. "Ik zie het als een bekroning op mijn werk." Het kwam voor haar als een complete verrassing.

P.C. Hooftprijs
De prijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooft-prijs is ingesteld in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks toegekend en rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt. Tot 1955 werd de prijs toegekend voor losse werken. Daarna werd het een oeuvreprijs, jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.

Charlotte Mutsaers reageert in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief