Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amsterdam blunderde bij Noord-Zuidlijn

15 dec 09 - Door Jan Reiff en Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Amsterdam blunderde bij Noord-Zuidlijn

De gemeente Amsterdam heeft grote fouten gemaakt bij de voorbereiding, de besluitvorming en de uitvoering van de Noord-Zuidlijn. Dat is het oordeel van de enquêtecommissie, die de gang van zaken rond de metrolijn heeft bekeken.


Slechte zaak
De belangrijkste conclusie, is dat Amsterdam nooit met het project had mogen beginnen. "Het college van burgemeester en wethouders had het besluit tot aanleg niet aan de gemeenteraad mogen voorleggen en de raad had het besluit niet mogen nemen.'' De verwachtingen over het aantal mensen dat met de Noord-Zuidlijn zal reizen waren veel te optimistisch en de commissie vindt het een slechte zaak dat Amsterdam geen heroverweging over de lijn heeft gemaakt toen duidelijk werd dat het Rijk maar één keer subsidie zou geven.

Reserves

Het college van B&W heeft het hele project onderschat en de financiële reserves van Amsterdam waren onvoldoende. Toen de gemeenteraad in 2002 besloot de Noord-Zuidlijn te bouwen, schatte Amsterdam de kosten op circa 1,4 miljard euro. Inmiddels is dat 3,1 miljard.

In NOVA reageert oud-wethouder Tjeerd Herrema. Ook de politieke reacties uit Den Haag.

Lees het rapport

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief