Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderhandelingen klimaattop 'muurvast'

16 dec 09 - Door Hein Hansen, Hans Kema

Kijk of luister naar: Onderhandelingen klimaattop 'muurvast'

Er zal vandaag op de klimaattop in de Kopenhagen koortsachtig worden onderhandeld. De tijd dringt om tot een akkoord te komen; vrijdag moeten meer dan honderd wereldleiders hun handtekening onder een tekst kunnen zetten. Maar voorlopig zitten de onderhandelingen "op alle fronten vast".


Tijd
Maar voor velen is het tempo waarin de onderhandelingen verlopen, niet hoog genoeg om het op tijd eens te kunnen worden over de tekst. De hoop is dat wanneer de premiers en presidenten aanschuiven, het proces wordt versneld. Premier Jan Peter Balkenende zal morgen aanschuiven.

Arrestaties
Duizenden activisten trokken vandaag richting het congrescentrum. Zij beschuldigen de Verenigde Naties ervan de belangen te negeren van landen die het ergst getroffen worden door de klimaatverandering. Ook zijn ze er boos over dat er geen vooruitgang zit in de onderhandelingen. Bovendien zijn ze ontevreden over het feit dat het aantal campagnevoerders dat toegang krijgt tot de top, drastisch is beperkt.  De Deense politie heeft meer dan honderd van hen gearresteerd. Ook vuurde de politie traangas af op de betogers.

Delta
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) is vandaag, net als minister Jacqueline Cramer van Milieu, op de top in Kopenhagen. Huizinga zal onder meer overleggen met landen die net als Nederland een delta hebben.

NOVA doet uitgebreid verslag vanuit Kopenhagen en spreekt met Jacqueline Cramer, minister van Milieu.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief