Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

D-Day in Kopenhagen

18 dec 09 - Door Hein Hansen en Hans Kema

Kijk of luister naar: D-Day in Kopenhagen

De Amerikaanse president Barack Obama is vanochtend aangekomen in Kopenhagen. Op de laatste dag van de klimaattop zullen de belangrijkste wereldleiders zelf onderhandelen over een klimaatakkoord.


Niet perfect
Obama heeft zich bij een groep van een dertigtal staatshoofden en regeringsleiders vervoegd die zich buigt over een politieke verklaring over de strijd tegen klimaatverandering. In afwachting is de zitting van de plenaire vergadering opgeschort.

Obama zei in zijn toespraak dat de wereld een nieuwe overeenkomst moet accepteren, zelfs als dat akkoord niet perfect is. "We kunnen dit akkoord nemen en er verder op bouwen", zei Obama. "Of we kunnen kiezen voor vertraging en dan zijn we terug bij dezelfde argumenten als altijd, maand na maand, jaar na jaar. En dat terwijl het gevaar van klimaatverandering groeit totdat het niet meer terug te draaien is."

Teleurgesteld
Nederlandse waarnemers van maatschappelijke organisaties en milieuclubs zijn teleurgesteld over de woorden van Obama. het Wereld Natuur Fonds signaleert alom teleurstelling. "Het is positief dat Obama zei dat we er alleen uitkomen als iedereen beweegt. Maar het is negatief dat hij zelf niet extra bewoog."

De sleutel

Vooral de onderhandelingen met China worden nauwkeurig gevolgd, omdat geschillen tussen de twee grootmachten het verloop van de conferentie de afgelopen week in grote mate hebben bepaald. Een compromis tussen de Verenigde Staten en China wordt door velen nog steeds aanzien als de sleutel voor een wereldwijde overeenkomst over de strijd tegen klimaatverandering.

Twee graden
Volgens de geruchtenmolen zou de verklaring op de minitop een belofte bevatten om de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celsius in vergelijking met het pre-industriële niveau. Ook zou er 70 miljard euro per jaar worden vrijgemaakt tegen 2020 voor de financiering van klimaatmaatregelen in de derde wereld. De Britse krant The Guardian legde gisteren de hand op een uitgelekt VN-document. Daarin staat dat de tot nu toe toegezegde emissiereducties zullen leiden tot een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met ongeveer 3 graden Celsius.


Vandaag is de laatste dag van de jaarlijkse klimaattop. Een beslissing zou in de loop van de dag moeten vallen over een vervolgakkoord op het Kyoto protocol, dat loopt tot 2012. NOVA doet vanavond uitgebreid verslag. In de studio is hoogleraar Duurzame Technologie, uitvinder en ex-astronaut Wubbo Ockels.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief