Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strooien: waar en wanneer?

21 dec 09 - Door Tonko Dop, Jan van Loenen, Bart Klijberg, Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Strooien: waar en wanneer?

Het openbare leven in Nederland past zich vandaag goed aan aan de problemen die het winterweer oplevert. Echt grote problemen op de wegen blijven uit en hoewel het nog steeds om aangepaste diensten gaat, rijdt er op veel plaatsen wel weer openbaar vervoer.


NS
Ook de NS rijdt vandaag, zij het met een aangepaste dienstregeling. De vervoerder roept mensen die op hun werk zitten op maandagmiddag zo gespreid mogelijk naar huis te gaan. Op deze manier is het beter mogelijk de treinreizigers zonder veel problemen of vertraging naar huis te vervoeren.

IJsbaan
De ANWB laat weten dat het "ook handig zou zijn" als automobilisten dit deden. Vooral de A2 is bijzonder moeilijk begaanbaar, wat leidt tot lange files. "Het is net een ijsbaan", stelt de ANWB.

Utrecht
De gemeente Utrecht richt zich bij het sneeuwruimen alleen op de hoofdroutes en fietspaden in de stad. Voor alle andere wegen is simpelweg geen tijd, zo meldt een woordvoerster van de gemeente. Vuilnisophalers zijn ingezet om de strooiwagens te berijden. "We zijn dag en nacht bezig met strooien en gaan daarmee door tot de situatie veilig is. Ook eventueel tijdens de kerstdagen", aldus de zegsvrouw. De gemeentelijke stratenmakers en tuinmannen zijn deze week ingezet als sneeuwruimers. Voetpaden bij bejaardenhuizen en winkelcentra maken zij sneeuwvrij.

Amsterdam
Het strooien in de binnenstad van Amsterdam gaat nog zeker tot dit weekeinde door. De gladheidsbestrijding is dag en nacht bezig, aldus een woordvoerster van stadsdeel Centrum. Bij het strooien is extra aandacht voor de omgeving van Centraal Station, de bruggen, fietsroutes, tramhaltes en de plek waar de veerponten over het IJ vertrekken.

Fietsers
Tientallen fietsers hebben zich bij de Fietsersbond beklaagd over het strooibeleid van gemeenten. Volgens een woordvooerster van de bond zijn er gemeenten die hun zaakjes op orde hebben, door eerst de fietspaden te bestrooien of te ontdoen van sneeuw. Maar er zijn ook gemeenten die veel later met de fietspaden beginnen.

Wat is precies net Nederlandse strooibeleid? Wanneer wordt er waar gestrooid en hoe wordt dat allemaal georganiseerd? NOVA zoekt het uit.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief