Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spoorleed: overmacht of amateurisme?

22 dec 09

Kijk of luister naar: Spoorleed: overmacht of amateurisme?

Spoorbeheerder ProRail raadt reizigers ook vandaag af met de trein te reizen. Maar volgens reizigersorganisatie Rover is de chaos op het spoor door het winterweer helemaal niet nodig.

Ondanks de ingezette dooi rijden er op alle trajecten nog steeds minimaal twee stoptreinen per uur.

Tot de orde
De belangenorganisatie van reizigers roept de vervoersbedrijven op om ProRail financiëel aansprakelijk te stellen. Rover vraagt minister Eurlings van Verkeer om ProRail tot de orde te roepen. De instantie valt onder de verantwoordelijkheid van de minister. "ProRail roept reizigers zelfs op de trein te mijden en dwingt daarmee werkende mensen de auto in", schrijft Rover aan Eurlings.

Wissels
Sinds de eerste sneeuwbui van donderdag 17 december is het chaos op het spoor. Al dagenlang rijdt er slechts sporadisch een trein. Vandaag rijden opnieuw alleen maar stoptreinen, soms niet meer dan twee per uur. Het CDA wil opheldering van minister Camiel Eurlings. ProRail zegt dat er te veel sneeuw is gevallen en wijst erop dat er meer dan 6500 wissels zijn. Het zou niet mogelijk zijn om die allemaal ijsvrij te houden.

Maar in België is er hetzelfde materieel, dezelfde rails, identieke wisselverwarming en evenveel sneeuw. Hoe kan het dan dat in Nederland het spoor ontregeld is en in België alle treinen rijden, behalve die naar Amsterdam?

Vanavond zijn te gast: ProRail-topman Bert Klerk en directeur van NS Reizigers Jacques Huberts. Zij gaan in op alle commotie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief