Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slachtoffers willen geld van Van Anraat

23 dec 09 - Door Reijer Zwaan

Het kerhof van Halabja

Zestien slachtoffers van de gifgasaanvallen van Saddam Hussein op de Koerden in Noord-Irak en Iran eisen een schadevergoeding van de Nederlandse zakenman Frans van Anraat. Van Anraat leverde aan Irak de grondstof voor mosterdgas.


De civiele procedure van de Iraanse en Iraakse Koerden dient vandaag bij de rechtbank in Den Haag. Dat zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld vanavond in NOVA.

Oorlogsmisdrijven
Frans van Anraat werd in juni van dit jaar door de Hoge Raad nog veroordeeld tot zestien en een half jaar cel voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven. Hij leverde aan Irak grote hoeveelheden thiodiglycol, ook wel TDG, de grondstof voor mosterdgas. De slachtoffers van de gifgasaanvallen vroegen ook in die strafzaak al om een schadevergoeding. De rechtbank wees die eis toe, maar het gerechtshof achtte de vordering later te ingewikkeld. De Hoge Raad hield dat vonnis uiteindelijk in stand.

Letsel
In de civiele procedure vragen de zestien slachtoffers nu in eerste instantie ieder 25.000 euro voor de geleden immateriële schade. Het gaat daarbij volgens hen om ‘een aantasting van de persoonlijkheidsrechten en fundamentele mensenrechten’, zo is in de dagvaarding te lezen. Maar advocaat Zegveld zegt dat het daar niet bij zal blijven. Zegveld: “Daarna gaan we kijken wat dit letsel voor gevolgen heeft gehad in hun leven. Dat moet allemaal worden onderzocht.”

Mosterdgas
Rebas Kadir is één van de slachtoffers. Hij vertelt in NOVA over de gevolgen die de gifgasaanval op de stad Halabja in het zuiden van Koerdistan voor hem heeft gehad. Kadir: “Mijn oom, mijn tante, mijn vader, mijn moeder, mijn broer en mijn zus hebben het allemaal niet overleefd. Ik zelf ben in aanraking gekomen met mosterdgas. Wat het doet, je ademt het in en het verbrand je longen van binnenuit. Het gas kristalliseert zich en laat je eigenlijk letterlijk stikken. Ik heb nog maar 33% van mijn longen over, de rest is niet meer functioneel.”

Van Anraat heeft de dagvaarding in zijn cel in Schevingen ontvangen. Tegen hem loopt nog een zogeheten ontnemingsprocedure van het Openbaar Ministerie. Justitie claimt 1,1 miljoen euro.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief