Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Slachtoffers Probo Koala kregen nog geen cent

4 jan 10 - Door Saskia Dekkers en Pieter Nijdeken

Kijk of luister naar: Slachtoffers Probo Koala kregen nog geen cent

In 2006 werd meer dan 400 ton aan giftig afval (zogenoemde ‘slops’) gedumpt in en rond de Ivoriaanse havenstad Abidjan. Door het gif zouden zeker vijftien mensen zijn overleden. Vele duizenden werden ziek als gevolg van het gifschandaal.


Probo Koala

Het afval was afkomstig van het schip de Probo Koala, dat de vracht vervoerde in opdracht van olieconcern Trafigura. Dit in Nederland gevestigde bedrijf ontkent verantwoordelijk te zijn voor de giframp in Ivoorkust.

Schadevergoeding
Toch schikt Trafigura in 2007 voor 152 miljoen euro met de Ivoriaanse overheid. Hierdoor ontkomt het bedrijf aan vervolging in Ivoorkust. Daarnaast treft het een schikking van 33 miljoen euro met ongeveer 30.000 slachtoffers, ruim duizend euro per persoon.

Djibi
Twee jaar geleden reist NOVA af naar het dorpje Djibi in Ivoorkust, waar een deel van het afval uit de Probo Koala werd gedumpt. Toen klaagden de dorpbewoners al over het afval wat er nog steeds zou liggen. 

NOVA gaat terug naar Djibi en constateert dat de situatie er nog niet echt op is verbeterd. Ruim vier jaar na de illegale stort, ligt het afval er nog steeds. En van de schadevergoeding hebben de dorpsbewoners tot de dag van vandaag nog geen cent van gezien. Eén Ivoriaan houdt het geld tegen, omdat hij zegt dat hij het beter kan verdelen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief