Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jemen: broeinest van terrorisme?

29 dec 09 - Door Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: Jemen: broeinest van terrorisme?

Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland claimt verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag op Eerste Kerstdag op een passagiersvliegtuig dat vloog van Amsterdam naar Detroit.


Een vergelding voor een Amerikaanse aanval op een groepering in Jemen, aldus het terreurnetwerk in een verklaring op internet. De claim ligt in de lijn van de verklaring die Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaanse dader van de mislukte aanslag, direct na zijn aanhouding aflegt. Hij zegt in opdracht van al-Qaeda in Jemen te hebben gehandeld.

Pentagon
De New York Times meldde gisteren dat de Verenigde Staten, na Irak en Afghanistan, een derde front hebben geopend tegen al-Qaeda. Het Pentagon besteedt volgens de krant de komende 18 maanden meer dan 70 miljoen dollar aan het trainen en ondersteunen van het Jemenitische leger, ministerie van Binnenlandse Zaken en de kustwacht. Hierbij worden ook Amerikaanse Special Forces ingezet. Het zou gaan om een verdubbeling van de militaire hulp aan het land.

Is Jemen een broeinest van terrorisme? In NOVA vanavond een gesprek met Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige en docent Internationale Relaties aan de Universiteit Amsterdam. Hij was onlangs in Jemen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief