Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Wereld aan ramp ontsnapt'

30 dec 09 - Door Bas Haan, Bart Klijberg

Kijk of luister naar: 'Wereld aan ramp ontsnapt'

Met de mislukte aanslag op een vlucht van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit is de wereld aan een ramp ontsnapt, aldus minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) op een persconferentie over de stand van zaken van het onderzoek naar de mislukte aanslag afgelopen vrijdag.


Amateuristisch
Volgens haar was de actie professioneel voorbereid maar amateuristisch uitgevoerd, zo blijkt uit (voorlopig) onderzoek van de Nederlandse autoriteiten. Ze wees er bovendien op dat door moedig optreden van passagiers in het toestel erger is voorkomen.

Bodyscan
Volgens het kabinet zijn er in Nederland rond de mislukte aanslag op de North West-vlucht van Schiphol naar Detroit in Nederland geen fouten gemaakt en valt er evenmin iets aan te merken op de beveiliging van Schiphol. Toch is er besloten om met bodyscans de vluchten van Amsterdam naar de Verenigde Staten extra te beveiligen. Volgens de minister gaat het om een "significante verbetering van de controle op passagiers", omdat met de bodyscans ook niet metalen materialen opgespoord kunnen worden.

Dreigingsniveau
De mislukte aanslag is geen aanleiding om het dreigingsniveau in Nederland aan te scherpen. Voor de luchthavens geldt naast het algemene dreigingsniveau nog het zogenoemde alerteringsniveau 'lichte dreiging'. De mislukte aanslag toont volgens minister Ter Horst aan dat dat gerechtsvaardigd is.

Geldig visum
Verder blijkt dat de Nigeriaanse verdachte van de aanslag bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend was. Ook is niet vastgesteld dat de man ooit al in Nederland was geweest. Hij had een geldig visum voor de Verenigde Staten en de Amerikaans autoriteiten hebben toestemming verleend aan de luchtvaartmaatschappij om hem op 25 december te vervoeren zonder daarbij om extra beveiligingsmaatregelen te vragen, aldus Ter Horst. De route die de man volgde - vanuit het Nigeriaanse Lagos via Schiphol naar Detroit - wordt ook als gebruikelijk gezien. Er waren meer passagiers in het toestel met hetzelfde vluchtschema.

Obama
President Barack Obama heeft gisteren gezegd dat de binnenlandse veiligheid van de VS ernstige gebreken vertoont die zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Volgens Obama hadden de inlichtingendiensten al weken geleden een waarschuwing van de vader van de 23-jarige Nigeriaanse verdachte gekregen, dat zijn zoon mogelijk van plan was een aanslag te plegen. Maar de informatie werd niet wijd verspreid zoals had gemoeten, aldus Obama, waardoor Umar Farouk Abdulmuttalab vrijdag gewoon op het vliegtuig kon stappen.

NOVA gaat, samen met Sybrand van Haersma Buma, CDA-justitiewoordvoerder en Tjibbe Joustra, oud-nationaal cöordinator terreurbestrijding, in op de lessen die de Nederlandse regering trekt uit de op het nippertje mislukte vliegtuigaanslag op Eerste Kerstdag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief