Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aantal euthanasiegevallen in 2009 sterk gestegen

2 jan 10 - Door Mirjam Bartelsman, Jelmer Jansma

Kijk of luister naar: Aantal euthanasiegevallen in 2009 sterk gestegen

In 2009 is het aantal euthanasiegevallen dat is gemeld bij de regionale toetsingscommissies gestegen tot 2500. Dat zegt de algemeen voorzitter van de regionale toetsingscommissies mr. Suyver.


Volgens Suyver kan gesproken worden van een structurele stijging van het aantal euthanasiegevallen per jaar. In 2006 werd ruim 1900 keer euthanasie gemeld. Daarna steeg het aantal gemelde gevallen jaarlijks met ongeveer tweehonderd gevallen.

Euthanasie bij dementie
Voor het eerst is ook bekend gemaakt hoe vaak in Nederland euthanasie is gemeld bij demente bejaarden. Op verzoek van NOVA verstrekte mr. Suyver de cijfers vanaf 2003, toen euthanasie voor het eerst bij de toetsingscommissie kon worden gemeld. Tussen 2003 en 2009 gaat het in totaal om 22 euthanasiegevallen bij dementerenden. Vorig jaar was het hoogst aantal meldingen, namelijk zes. In de jaren daarvoor liep het aantal langzaam op van één in 2003 tot vijf in 2008. In alle gemelde gevallen is de euthanasie door de toetsingscommissie goedgekeurd. Volgens Suyver gaat het om patiënten die nog in een lichte fase van dementie verkeren en hun doodswens nog zelfstandig kunnen uiten.

Lijden
Volgens dr. Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde, denken veel artsen in Nederland dat euthanasie niet mogelijk is als een patiënt aan dementie lijdt.  "Dit is onzin en het gevolg van onwetendheid. Het gaat om het lijden, niet om de diagnose. Bij euthansie gaat het erom dat de patiënt zijn lijden ziet als ondraaglijk en uitzichtsloos. De arts moet ervan overtuigd zijn dat dit inderdaad bij de patiënt zo leeft en dat er geen alternatief is om het lijden te verlichten. Dan gaat het er niet om of de patiënt terminaal ziek is, want terminaal ziek zijn is geen criterium bij euthanasie", aldus Hertogh.

Verpleeghuis
In NOVA vertelt een huisarts dat ze euthanasie heeft toegepast bij een 67-jarige dementerende vrouw die niet in een verpleeghuis wilde worden opgenomen. Zij had bij haar vader gezien hoe erg dat was en wilde dit niet zelf meemaken. De arts erkent dat het lijden vooral bestond uit angst voor de toekomst. De arts kon zich hierin inleven en stemde toe. Ook deze euthanasie werd gemeld en goedgekeurd door de toetsingscommissie.

Tegen
Het CDA en de ChristenUnie zijn tegen euthanasie bij dementerenden. Zij gaan bij minister Hirsch Ballin van Justitie aan de orde stellen hoe het mogelijk is dat euthanasie wordt toegestaan bij patiënten, louter omdat zij opname vrezen in een verpleeghuis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief