Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onrust in Culemborg

4 jan 10 - Door Ad van Oosten, Jan van Loenen, Miriam Lavalette

Kijk of luister naar: Onrust in Culemborg

In de wijk Terweijde in Culemborg zijn gisteravond door opstootjes twee mensen lichtgewond geraakt. In de Diepenbrockstraat vlogen stenen door de ruiten van woningen. Er zou niemand zijn aangehouden.


Het is inmiddels weer rustig, maar de mobiele eenheid blijft vandaag wel paraat. Ook de politie houdt de wijk scherp in de gaten. "Er is al enkele dagen een noodbevel van kracht, waardoor we mensen die niets in de wijk te zoeken hebben kunnen wegsturen", aldus de politiewoordvoerster.

Jaarwisseling
Afgelopen jaarwisseling gingen groepen Molukse en Marokkaanse jongeren elkaar in de Culemborgse wijk te lijf. Een auto werd in brand gestoken, een automobilist reed in op enkele mensen en politieagenten kregen stenen en vuurwerk naar hun hoofd gegooid. De politie heeft na de incidenten in totaal zes mensen opgepakt.

Kermis
De incidenten in Terweijde zijn niet nieuw: begin mei 2004 misdraagt een groep Marokkaanse jongeren zich zodanig op de Culemborgse kermis, dat de exploitanten hun biezen pakken en vertrekken. Een paar dagen later kondigt de gemeente een harde aanpak van de probleemjongeren in Terweijde aan.

Misdrijven
Ruim een jaar later pakt de politie 26 jongeren op, die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zouden zijn voor zestig misdrijven. De groep wordt ook verdacht van intimidatie, overlast en onrust in Terweijde.

Beschadigde auto
Dan, vier jaar later in september 2009, zorgt een aanvaring tussen groepen jongeren wederom voor onrust in de wijk. Aanleiding voor de ruzie is een beschadigde auto. De politie pakt vijf jongeren op en sluit een aantal straten af. De volgende dag is het opnieuw onrustig in Terweijde. Twee mannen van 25 en 48 jaar worden aangehouden wegens verboden wapenbezit en de mobiele eenheid is aanwezig.

Discussie
Op 13 september 2009 gaan twee groepen van ongeveer honderd jongeren met elkaar op de vuist en worden door de mobiele eenheid uit elkaar gehaald. Deze rivaliserende jongerengroepen gaan de dag daarna onder toezicht van de gemeente met elkaar in gesprek. De discussie verloopt "goed en positief", oordeelt de gemeente.

Straatcoach
In oktober 2009 besluit de gemeente straatcoaches aan te stellen in Terweijde. De straatcoaches gaan jongeren aanspreken op hun gedrag en wijkbewoners met elkaar in contact brengen.

Orde
Maar dit weekend gaat het dus weer mis en raken twee mensen lichtgewond. De politie is "nadrukkelijk aanwezig" om de orde te herstellen.

Overleg
Vandaag voerden de gemeente en politie overleg over de situatie in Terweijde: de komende twee weken blijft een noodverordening van kracht. Er geldt een samenscholingsverbod voor vier of meer personen. In de wijk zijn brandgangen afgesloten met betonnen afzettingen. Die moeten het onbevoegden moeilijk maken om achter de huizen te komen. De gemeente gaat ook praten met welzijnsorganisaties..

Normaal
Burgemeester Ronald van Schelven wil "zo snel mogelijk terugkeren naar een normale situatie in de wijk". Hij noemt de gebeurtenissen rond de jaarwisseling en van zondag "verschrikkelijk".

In NOVA vanavond het laatste nieuws vanuit Culemborg. In de studio reageert Dick Corporaal, oud-burgemeester van Zwijndrecht en Leerdam en nu voorzitter van het interactieteam dat gemeenten adviseert bij spanningen tussen etnische groepen.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief