Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Culemborgse probleemwijk zit op slot

5 jan 10 - Door Ad van Oosten

Kijk of luister naar: Culemborgse probleemwijk zit op slot

De schrik zit er goed in de Culemborgse wijk Terweijde. Wijkbewoners durven hun huis niet meer uit.


Hulp
De komende twee weken geldt een samenscholingsverbod voor vier of meer personen, maar buurtbewoners hebben er weinig vertrouwen in. Molukse bewoners zouden het heft in eigen hand willen nemen en hulp van Molukkers uit andere steden hebben aangeboden gekregen. Het gonst van de geruchten. Zelfs leden van de motorclub Satudarah, de Molukse evenknie van de Hell's Angels, zouden onderweg zijn.Diepenbrockstraat in Culemborg

Sluimerend
Veel gezinnen uit de buurt hebben geen enkel vertrouwen in de overheid. Ze vinden dat de autoriteiten, in het bijzonder burgemeester Roland van Schelven, de afgelopen periode gebrek aan daadkracht hebben getoond om een al maanden sluimerend conflict tussen Molukse en Marokkaanse jongeren aan te pakken. 

Opheldering
Inmiddels heeft de gemeente Culemborg vandaag van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) 150.000 euro gekregen om voor een jaar drie straatcoaches aan het werk te houden. Maar de PVV heeft geen goed woord over voor de aanpak van " straatterrorisme'' met de jaarwisseling en wil opheldering van de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst over de aanpak van de onrust in Culemborg. Geert Wilders zei vandaag dat hij daarom een debat voor volgende week heeft aangevraagd, als de Tweede Kamer terug is van hert kerstreces.

In NOVA vanavond het verhaal van de 15-jarige Shoëlla Coenmans, het Molukse meisje dat een steen tegen haar hoofd kreeg gegooid na haar aangifte tegen een groepje Marokkaanse jongens. Te gast is Farid Azarkan, directeur van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief