Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wouter Bos wil opheldering van IJsland

5 jan 10 - Door Ad van Oosten, Jan Reiff

Kijk of luister naar: Wouter Bos wil opheldering van IJsland

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson weigert de wet te tekenen over de terugbetaling van de Icesave-tegoeden aan Nederlandse en Britse spaarders.


Voorgeschoten

De wet, die vorige week werd aangenomen door het parlement, regelt dat IJsland zo'n vier miljard euro moet vergoeden aan Groot-Brittannië en Nederland, die het geld aan gedupeerde spaarders hebben voorgeschoten nadat Icesave failliet was gegaan. Het Nederlandse deel daarvan is 1,3 miljard euro.

Schuld
In IJsland is veel verzet tegen dat akkoord. Enkele dagen geleden kreeg Grimsson 40.000 handtekeningen overhandigd van IJslanders die het er niet mee eens zijn. Voor de 317.000 IJslanders betekent de verplichting al gauw een schuld van euro 12.600 per persoon.

Schuldenlast
De weigering van Grimsson om de wet te tekenen betekent dat het voorstel nu in een referendum wordt voorgelegd aan de bevolking van IJsland. Een meerderheid van zeventig procent is tegen de wet. De bevolking vreest dat IJsland met een enorme schuldenlast wordt opgezadeld.

Verplichting
Minister Bos (Financiën) is zeer teleurgesteld dat president Grimsson weigert het Icesave-akkoord te tekenen. Hij wil snel een toelichting van de IJslandse regering. Nederland houdt vast aan de verplichting van IJsland om de spaartegoeden terug te betalen. Het Icesave-akkoord is ook een belangrijke voorwaarde voor een steunpakket van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor onder andere IJsland. Zolang goedkeuring van de Icesave-deal uitblijft, kunnen Nederland en Groot-Brittannië het IMF-geldinfuus blokkeren.

Overleg
Het IMF heeft laten weten de druk op IJsland op te voeren om de Icesave-voorschotten terug te betalen aan de Britse en Nederlandse overheid. De komende dagen is er overleg tussen het IMF en de regering en de centrale bank van IJsland. Volgens de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, Age Bakker, moet IJsland over de brug komen, anders dreigt het land geïsoleerd te raken.

De PVV wil een spoeddebat met minister Bos over de problemen rond de terugbetaling door IJsland van de Icesavegelden.

Wouter Bos is vanavond te gast.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief