Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte taxichauffeur: 'Dit kan iedereen overkomen'

6 jan 10 - Door Monique Wijnans, Rudy Bouma

Kijk of luister naar: Verdachte taxichauffeur: 'Dit kan iedereen overkomen'

"Mevrouw Sitek, ik ben niet de oorzaak van de dood van uw man. Het is verschrikkelijk dat hij is doodgegaan, maar het kan niet zijn gebeurd door een eenvoudige lichte klap."


Met die woorden richtte Hamid B. zich vandaag bij de rechtbank in Amsterdam tot de weduwe van Rob Sitek. "Hij was een sterk iemand, van zo'n 2 meter, een stevige Hollander. Ik schrok van zijn postuur en had niet verwacht dat ik een klap of een duw van hem zou krijgen", ik moet mijzelf gewoon verdedigen met een lichte klap. Dit kan iedereen overkomen." De weduwe kon de woorden van de verdachte niet aanhoren en verliet geëmotioneerd de zaal.

De 38-jarige taxichauffeur verscheen vandaag voor de tweede keer voor de rechter. Opnieuw tijdens een pro-formazitting, waarin vooral procedurele zaken aan bod kwamen.

Neergeslagen
Hamid B. zou op 5 juli bij de taxistandplaats op het Leidseplein na een ruzie de 44-jarige Rob Sitek hebben neergeslagen. Sitek viel met zijn hoofd op de grond en belandde met een schedelbreuk en hersenletsel in het ziekenhuis. Daar overleed hij.

Vechtsporter
Tijdens de eerste pro-formazitting in oktober bleek dat de ruzie ging over een te hoge ritprijs die B. zou hebben gevraagd. Ook stelde de Officier van Justitie dat Sitek zou zijn overleden aan de directe gevolgen van een vuistslag van B. Centrale vraag bij de zaak is of Hamid B., die ook kickbokser is, Sitek bewust heeft doodgeslagen of dat 't een ongeluk was.

Politietoezicht
Direct na het incident hadden burgemeester Cohen, de korpsleiding van de politie en wethouder Hans Gerson besloten tot voorlopig politietoezicht op taxistandplaats Leidseplein.

Zerotolerance
Voor de Amsterdamse VVD was het incident reden onmiddelijk een zerotolerance-aanpak op de taxistandplaats op het Leidseplein te eisen. De VVD wil dat de standplaats op het Leidseplein alleen toegankelijk wordt voor taxi's met het Amsterdamse kwaliteitskeurmerk, zoals dat ook bij Centraal Station het geval is. Bovendien zouden er ook oplossingen gevonden moeten worden voor de lange termijn. De ellende rondom de Amsterdamse taxi's in het algemeen en de grote taxistandplaatsen in het bijzonder sleept al sinds 2000 toen de taxiwereld werd geliberaliseerd. Sindsdien mag iedereen taxi rijden.

Hamid B. krijgt morgen te horen of zijn voorarrest wordt verlengd.

NOVA spreekt met Hamid B.

Update 7 januari 2010
De rechtbank heeft besloten dat Hamid B. in voorlopige hechtenis moet blijven. Advocaat Geert-Jan Knoops had de rechtbank gisteren gevraagd de voorlopige hechtenis op te heffen of te schorsen. Volgens hem waren er onvoldoende ernstige bezwaren om B. langer vast te houden. Bovendien speelden persoonlijke belangen een rol. B.'s vrouw staat op het punt te bevallen en zijn 2-jarig zoontje moet een operatie ondergaan. De rechtbank was voor deze argumenten niet gevoelig. "Het gevaar voor herhaling is niet veranderd en of er sprake is geweest van noodweer, is nu niet zonneklaar."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief