Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gesprekken in Terweijde 'buitengewoon vruchtbaar'

7 jan 10 - Door Jan van Loenen, Selli Altunterim

Kijk of luister naar: Gesprekken in Terweijde 'buitengewoon vruchtbaar'

In Culemborg lijkt de rust wat terug te keren. Bovendien zijn de gesprekken tussen Molukkers en Marokkanen goed op gang gekomen.


Burgemeester Roland van Schelven spreekt van een 'buitengewoon vruchtbaar' gesprek: Molukse en Marokkaanse bewoners gaan samen op straat de orde handhaven.

Slecht gedrag
Gisteravond hadden Marokkanen en Molukkers al een goed gesprek over de problemen in de wijk. Bij de bijeenkomst waren drie Molukkers aanwezig en 50 tot 60 Marokkanen. De Marokkaanse gemeenschap wil oudere Marokkaanse jongeren laten patrouilleren in de wijk. Zij moeten de jeugd aanspreken op slecht gedrag. Eerder al had de Molukse gemeenschap een groep van wijzen in het leven geroepen. De politie blijft nog wel aanwezig in de wijk en de noodverordening is nog steeds van kracht.

Gedoe
Ongeveer tweehonderd mensen, voornamelijk Marokkanen en Molukkers, liepen vanavond een 'verzoeningstocht' door de wijk. Ook burgemeester Roland van Schelven en een aantal wethouders en raadsleden liepen mee. De mensen die voorop liepen zijn buurtbewoners die het gedoe zat zijn. Ze wilden met de mars laten zien dat het ook anders kan.

NOVA is vandaag in Culemborg en spreekt met betrokkenen. In de studio reageert Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief