Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Jemen, het nieuwe hoofdkwartier van al-Qaeda

8 jan 10 - Door Dieuwke van Ooij

Kijk of luister naar: Jemen, het nieuwe hoofdkwartier van al-Qaeda

Het was de Jemenitische afdeling van al-Qaeda die de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab met explosieven in zijn ondergoed op een vlucht naar Detroit zette. De al-Shabaabmilitie.


Zijn opdracht om vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit op te blazen, mislukte.

Bedreiging
Jemen, een land aan de zuidrand van het Arabische schiereiland, heeft geen olie en is dus veel armer dan de omringende landen. Het land is woest en onherbergzaam, en dus een gemakkelijke schuilplaats voor terroristen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de situatie in Jemen deze week 'een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en de wereld'. De slechte economische situatie en een bloedige opstand in het zuiden en noordwesten van het land, maakt het er niet beter op.

Anti-terreureenheid
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn vast besloten hun strijd tegen het terrorisme in Jemen en ook Somalië op te voeren. Beide landen reageren daarmee op de mislukte aanslag van Umar Farouk Abdulmutallab. Ze willen een anti-terreureenheid in Jemen financieren. De Amerikaanse generaal David Petraeus liet na een bezoek aan Jemen weten dat Washington het jaarlijkse budget van 70 miljoen dollar voor hulp aan Sanaa zal verdubbelen. Met dat geld moet een politie-eenheid worden opgericht en de kustwacht worden versterkt.

Is Jemen een broeinest van terrorisme of ligt het ingewikkelder? NOVA spreekt met Ahmed Saif, van het Sheba Center for Strategic Studies in Jemen. Hij adviseert de president van Jemen over het bestrijden van al-Qaeda.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief