Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eigenaren Easy Life voor rechter

11 jan 10 - Door Gert Janssen

Kijk of luister naar: Eigenaren Easy Life voor rechter

De eigenaren van Easy Life hadden 42 miljoen euro gekregen van beleggers. Ze beloofden het geld te investeren in Amerikaanse levensverzekeringen.


Dure uitgaven
Maar van de in totaal ruim 42 miljoen euro inleg van ruim vierhonderd beleggers werd volgens berekeningen slechts 7,6 miljoen euro geïnvesteerd. Veel geld ging op aan sponsoring, adviseurs, dure uitgaven en zeer forse arbeidsbeloningen.

Frans O.
Aanvankelijk had justitie de hoofdrol toebedeeld aan verdachte John W., maar het grootste deel van de fraude komt volgens opsporingsdienst FIOD-ECD voor rekening van de medeverdachte ex-directeur Frans O. De twee zitten al sinds het najaar van 2008 in voorarrest.

Proces
Vandaag is de rechtbank in Den Bosch begonnen met de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Easy Life. Meteen op de eerste dag maakte de verdediging bezwaar over tegenstrijdige en te algemene beschuldigingen: advocaat Marijn Zuketto van directeur Frits R. (57) voerde aan dat oplichting en verduistering die justitie zijn cliënt ten laste heeft gelegd, in strijd zijn met elkaar. Bovendien zijn de fraudebedragen die justitie heeft genoemd, te algemeen om te kunnen weerleggen. Maar de rechtbank oordeelde dat de beschuldigingen duidelijk en niet tegenstrijdig zijn.

Onwaarschijnlijk
Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de rechtbank Den Bosch de strafzaak in de komende twee weken krijgt afgerond. De rechtbank stemde vanmiddag in met nader getuigenverhoor in de zaak van hoofdverdachte John W.. Zijn advocaat stelde bovendien een groot aantal nieuwe verzoeken in het vooruitzicht. Drie van de vier nieuwe verhoren hebben plaats bij de rechter-commissaris. Twee getuigen moeten uit het buitenland komen of daar worden gehoord. Volgens advocaat Marcel van Gessel kunnen zij meer zeggen over bestedingen van W. in Oostenrijk en Luxemburg, die hem worden toegerekend.

Aanhouding
De rechtbank maakt de komende dagen weliswaar een begin met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak maar moet op een gegeven moment tot aanhouding beslissen. Ook een beslissing over het voortdurende voorarrest van de twee hoofdverdachten komt onvermijdelijk weer op tafel.

Telefoon
De twee hoofdverdachten belden vanuit hun cel naar NOVA en vertellen hun verhaal.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief