Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie betaalt ICT-managers ruim boven balkenendenorm

11 jan 10 - Door Guido van Ophoven, Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Politie betaalt ICT-managers ruim boven balkenendenorm

Bij de ICT-organisatie van de politie verdienen zes topmensen veel meer dan premier Balkenende. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover NOVA.


376.000 euro
Uit vertrouwelijke stukken, in handen van NOVA, blijkt dat interim-manager Hans Kamphuis maximaal 376.000 euro krijgt. Kamphuis is deze zomer voor een jaar aangesteld als algemeen directeur bij de Voorziening Tot Samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Deze organisatie regelt de computersystemen voor de politie, maar doet ook de centrale inkoop van wapens, munitie en het wagenpark. Naast de zes mensen die meer dan de premier verdienen, werken er 375 ingehuurde specialisten die gemiddeld ruim 201.000 euro declareren.

Probleem
Burgemeester Peter den Oudsten, namens de korpsbeheerders verantwoordelijk voor de VTSPN, zegt: “Zes mensen boven de balkenendenorm, dat is een probleem op dit moment. En we kijken naar welke manier dit kan worden teruggebracht.Maar dat moet je wel op een zodanige manier doen, dat de winkel wel openblijft”.

Onbegrijpelijk
De Nederlandse Politie Bond vindt het onbegrijpelijk dat er zoveel wordt verdiend: “Werkelijk te gek voor woorden dat in een tijd dat de politie elke cent moet omkeren, dat dit soort bedragen aan mensen worden gegeven, ” aldus voorzitter Han Busker.

Opheldering
SP-Kamerlid Ronald van Raak wil direct opheldering van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken): “Ik wil in ieder geval een onafhankelijk onderzoek. Bijvoorbeeld de algemene rekenkamer moet dat goed doorlichten.

Auto met chauffeur
Interim-directeur Kamphuis heeft ook een auto met chauffeur tot zijn beschikking. Ieder dag dat Kamphuis naar zijn werk gaat moet de chauffeur een rit maken van ruim 260 kilometer.

Onenigheid
Uit de notulen van het Korpsbeheerdersberaad blijkt dat er flinke onenigheid was over de beloning van Kamphuis. Burgemeester Aboutaleb was het niet eens met de benoeming. Hij vond dat de Balkenende-norm niet overschreden mag worden.

Blauw
Busker: “Al dat geld voor de politie komt uit een pot, dus dat gaat niet naar de mensen op straat. Dat betekent op termijn, als dit maar door blijft gaan, er minder blauw op straat zal komen”.

Marktconform
Den Oudsten gaat bekijken of de beloningen voor de honderden ICT-ers bij de politieorganisatie VTSPN nog wel te handhaven zijn. "We zullen kijken of dat nog steeds marktconform is. U moet zich realiseren dat een aantal jaren geleden toen die bedragen ontstonden, de markt er volstrekt anders voorstond. Ik vind nu dat we voor heel veel functies, mensen kunnen inhuren tegen minder kosten”, aldus Den Oudsten.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief