Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA vanuit Dudok over het Irak-rapport

12 jan 10

Kijk of luister naar: NOVA vanuit Dudok over het Irak-rapport

De inval in Irak in 2003 is een echec gebleken. De politieke doelen die de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland voor ogen hadden, belemmerden het zicht op wat er op langere termijn in Irak moest gebeuren. 


Migraine

Zeven jaar later is het land nog steeds de onveiligste plek op aarde, met duizenden doden en gewonden per jaar. Volgens de voorzitter van de Irak-commissie, Willibrord Davids, is het Irak-dossier begonnen als een 'hoofdpijn die sinds 2003 is uitgegroeid tot een migraine'.

Genegeerd
De commissie velt een hard oordeel: er was geen juridische onderbouwing van de oorlog in Irak. De Kamer is onvolledig ingelicht over een Amerikaans verzoek over militaire steun. De Nederlandse inlichtingendiensten hadden 'genuanceerde' informatie over de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, maar die werd door de ministers genegeerd en ook voor de Kamer verzwegen. Dat zijn enkele van de conclusies van de commissie.

Kwaad
Premier Jan Peter Balkenende heeft inmiddels een aantal conclusies bestreden, tegen het zere been van coalitiegenoot PvdA. De PvdA is kwaad over de verklaring van Balkenende, die namens het kabinet een eerste reactie gaf op het rapport van de commissie-Davids. De PvdA eist dat Balkenende met een nieuwe verklaring over het Irak-onderzoek komt.

Live vanuit Dudok
NOVA is vanavond geheel gewijd aan het Irak-rapport en ontvangt in café Dudok in Den Haag onder meer: commissie-voorzitter Willibrord Davids (met zijn voltallige commissie), die sinds begin vorig jaar de besluitvorming onderzocht om de Amerikaanse inval in Irak in 2003 politiek te steunen. Henk Kamp, de toenmalige minister van Defensie. PvdA-senator Klaas de Vries, die zich de afgelopen jaren zeer heeft ingezet om duidelijkheid te krijgen over de precieze gang van zaken rond de Nederlandse besluitvorming, en D66-voorman Alexander Pechtold ("De premier heeft in zestien debatten gezegd dat er niets extra's is. Maar nu ligt er een redelijk stevig lijstje").

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief