Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De laatste uren van Gerd Leers

14 jan 10 - Door Jan van Loenen, Menno de Galan

Kijk of luister naar: De laatste uren van Gerd Leers

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht heeft vannacht zijn functie neergelegd. Hij kwam tot die stap omdat de meerderheid van de gemeenteraad geen vertrouwen meer in hem had. Leers zei dat hij verantwoordelijkheid had genomen in het belang van de stad.


Excuus

Burgemeester Leers heeft in een verklaring aan het begin van de raadsvergadering ontkend dat hij de gedragscode van de gemeente heeft geschonden bij de privéaankoop van zijn vakantiewoning in Bulgarije. Leers vindt niet dat hij moet aftreden en bood aan de inwoners van Maastricht zijn oprechte excuses aan voor de fouten die hij wel heeft gemaakt. "Achteraf waren sommige beslissingen inderdaad onverstandig en onhandig."
 
Onhandig
Leers legde verantwoording af over zijn rol in een Bulgaars bouwproject. Volgens een onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat vorige week zaterdag openbaar werd, heeft de burgemeester in die kwestie onhandig geopereerd, maar zijn ambt niet misbruikt. Toch hadden vooral de linkse partijen SP (oppositie) en GroenLinks (coalitie) veel kritiek op de handelwijze van Leers. Volgens hen is het een kwalijke zaak dat de burgemeester de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt.

Belangenverstrengeling
Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft na onderzoek vastgesteld dat Gerd Leers minimaal de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt toen hij - samen met één van zijn topambtenaren - privé-investeringen deed in een Bulgaarse vakantievilla. Toen het project een financiële strop dreigde te worden, zou de burgemeester zijn ambt in de strijd hebben geworpen om de Bulgaarse autoriteiten te paaien. Om dat gerucht te ontzenuwen vroeg Leers om een onafhankelijk onderzoek.

Perspectief
In reactie op de twijfel in de raad vroeg hij gisteravond in een emotioneel betoog om compassie. "Geef me de kans om de imagoschade die zeker is geleden weer te herstellen," vroeg hij. De extra raadsvergadering over de affaire werd na de reactie van Leers geschorst voor fractieoverleg. Maar nog voor het op stemmen aankwam, trok Leers zelf zijn conclusies en stapte op.

Bedrukt
Het vertrek van Gerd Leers heeft vandaag alom voor bedrukte reacties gezorgd. Voor zover bekend ging nergens in Limburg de vlag uit vanwege zijn opstappen: de coffeeshophouders in Maastricht zagen Leers liever blijven, en de Limburgse gouverneur Leon Frissen noemde het besluit van Leers moedig en een verlies voor de stad. Ook minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken toonde zich ook niet blij. Ze liet Leers weten het zeer te betreuren dat "de vertrouwensrelatie met de gemeenteraad te broos was om door te gaan".

NOVA doet verslag van de laatste uren van Gerd Leers. Ook een gesprek met de afgetreden burgemeester.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief