Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoe zinvol is een proces tegen Wilders?

19 jan 10

Kijk of luister naar: Hoe zinvol is een proces tegen Wilders?

Morgen begin in de rechtbank in Amsterdam - met een regiezitting - het strafproces tegen Geert Wilders. Tijdens die zitting worden afspraken gemaakt over het verdere verloop van het proces.


Haatzaaien
Hij noemt het zelf het ' Proces van de Eeuw'. Het proces heeft al voordat het is begonnen veel discussie opgeroepen. Wilders wordt verdacht van overtreding van de artikelen 137 c (groepsbelediging) en 137 d (aanzetten tot haat en discriminatie) van het Wetboek van Strafrecht. Daartegen heeft hij de afgelopen week nog bezwaar gemaakt, maar de rechter wees het bezwaar af. (Lees hier de uitspraak)

Ontgelden
Justitie heeft een groot aantal uitspraken van Wilders verzameld, die hij in diverse media heeft gedaan. Daarin zou hij hebben aangezet tot discriminatie van en haat tegen moslims. Ook allochtone Nederlanders, vooral Marokkanen, moesten het in diverse uitspraken van de politicus ontgelden. En ook Wilders' film Fitna (2008) zet volgens de dagvaarding aan tot haat tegen moslims.

Politieke context
Het OM zag eerst niets in vervolging en seponeerde de aangiften tegen Wilders. Volgens het OM omdat zijn uitlatingen in een politieke context werden gedaan. Maar het Amsterdamse Gerechtshof stelde op grond van artikel 137 dat vervolging van Wilders wel degelijk geboden is, omdat zijn uitlatingen discriminerend van aard zouden zijn. Maar het OM houdt serieus rekening met de mogelijkheid om vrijspraak te eisen voor Geert Wilders, liet het aan de NOS weten.

Wat zijn de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? De rechter zal zijn oordeel mede baseren op eerdere uitspraken. Want Wilders is niet de eerste die wordt beschuldigd van beledigen en zaaien van haat. Aan de vooravond van het proces een overzicht.

Lees ook een recente uitspraak van de Hoge Raad over groepsbelediging.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief