Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtszaak tegen Wilders van start

20 jan 10 - Door Tonko Dop, Jan van Loenen en Petra Greeven

Kijk of luister naar: Rechtszaak tegen Wilders van start

De rechtbank van Amsterdam is vanaf vandaag het toneel van de rechtszaak tegen Geert Wilders. De PVV-partijleider wordt verdacht van het beledigen van moslims, discriminatie en haatzaaien.


Regiezitting

De zaak zal vandaag niet inhoudelijk worden behandeld. Er zal eerst een regiezitting worden gehouden. Hier laten zowel de aanklager als de verdediging hun wensen weten voor het proces. De rechtbank bepaalt welke eisen worden ingewilligd. Dit zal naar verwachting vandaag of morgen gebeuren.

Niet bevoegd
De verdediging van Geert Wilders zal vandaag in haar preliminair verweer eerst aanvoeren waarom Wilders niet vervolgd kan worden. Volgens advocaat Bram Moszkowicz is de rechtbank in Amsterdam niet bevoegd om de zaak tegen zijn cliënt Wilders te behandelen. Er zouden geen aanknopingspunten zijn met de hoofdstad omdat de uitspraken van Wilders voornamelijk in Den Haag zijn gedaan. Daarnaast is een aantal aangiftes niet in Amsterdam gedaan.

Immuniteit
Ook geniet Wilders volgens Moszkowicz een bepaalde immuniteit als Tweede Kamerlid. “Een parlementariër moet zich kunnen uiten als hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in de maatschappij. Daarom komt hem deze bescherming toe. Als Wilders niet in het parlement had gezeten, had hij de uitlatingen waarvoor hij terechtstaat ook niet gedaan.”, aldus de advocaat. Vanwege deze immuniteit zou de Hoge Raad en niet het gerechtshof zich hebben moeten buigen over de vraag of Wilders vervolgd zou moeten worden voor zijn uitlatingen. Het gerechtshof in Amsterdam besloot vorig jaar dat de rechtszaak tegen Wilders doorgang moest vinden.

Openbaar Ministerie

In reactie op het betoog van Moszkowicz heeft Officier van Justitie Birgit van Roessel gezegd dat het Openbaar Ministerie (OM) zichzelf wel bevoegd vindt om Wilders te vervolgen. Ook vindt zij dat de rechtbank van Amsterdam bevoegd is om deze zaak te behandelen. Het OM verwerpt het argument dat de uitspraken van Wilders buiten Amsterdam zijn gedaan. De uitlatingen van Wilders hebben hun uitwerking in heel Nederland en daarnaast “… hebben er Amsterdammers aangifte tegen Wilders gedaan”, aldus Van Roessel.

Getuigen
Tijdens de regiezitting wordt ook bekend welke getuigen in de zaak worden gehoord. Wilders heeft al eerder gezegd dat hij onder andere de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., als getuige wil oproepen. Hij zou het levende bewijs zijn dat de islam gewelddadig is. Op 3 februari gaat de rechtszaak weer verder en beslist de rechter welke getuigen mogen worden opgeroepen. 

In NOVA vanavond meer over de rechtszaak tegen Wilders. In de studio een gesprek met advocate Els Lucas, een van de velen die een klacht tegen Wilders indiende. Daarnaast is Atzo Nicolaï, Tweede Kamerlid voor de VVD, te gast. NOVA is aanwezig in de rechtbank in Amsterdam.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief