Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zalm: 'Kapitaaleisen banken niet streng genoeg'

22 jan 10

Foto: Roel Wijnants

Foto: Roel Wijnants (Creative Commons)

De Commissie-De Wit die de kredietcrisis onderzoekt, heeft vandaag Gerrit Zalm gehoord. Onder het bewind van de oud-minister van Financiën groeide en bloeide de financiële sector, maar werden ook riskante produkten ontwikkeld. Volgens critici was het toezicht daarop onvoldoende.


Bekijk het verhoor via Politiek24

Teugels
In zijn verhoor vandaag zei Zalm dat de eisen die gesteld werden aan banken over hoeveel eigen vermogen ze moesten aanhouden, te licht zijn geweest. Als de teugels wat dat betreft strakker waren aangetrokken, dan waren banken minder snel in risicovolle situaties beland. "Een bank kon volstaan met een eigen vermogen van 2 of 3 procent van de balans. Als je bezittingen dan met een paar procent zakken, dan heb je opeens geen eigen vermogen meer", zei Zalm.

Toezicht
Dat het Basel-comité, een Europees overlegorgaan waarin regels voor banken werden besproken, de kapitaaleisen niet heeft opgeschroefd, noemde Zalm "een gemiste kans". Dat banken over de grens in Europa zaken deden, heeft volgens Zalm niet destabiliserend gewerkt. Maar dat had naar zijn mening dan wel gekoppeld moeten worden aan een Europees stelstel van toezicht. ,"Als je overal in Europa actief bent en alleen toezicht hebt vanuit je moederland, dan ontbreekt er iets in het systeem."

Bonussen
Zalm vindt ook dat toezichthouders meer aandacht hadden moeten hebben voor het beloningsbeleid bij banken. "Want dat kan een belangrijke invloed hebben op het gedrag van bankiers." Het effect van het beloningsbeleid is door Zalm als minister onderschat, erkende hij. "Ik kan niet zeggen dat ik daar haarscherp inzicht in had." Volgens Zalm had DNB-president Nout Wellink wel degelijk eerder iets kunnen doen aan de hoge bonussen in de financiën sector.

In NOVA vanavond: Hoe kijkt Gerrit Zalm, inmiddels bestuursvoorzitter bij ABN Amro terug op zijn beleid toen? In de studio is Arnoud Boot, Nederlands hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief