Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Identiteit verwisselde spermadonor blijft onbekend

22 jan 10

Het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl hoeft een blank lesbisch stel geen gegevens te verstrekken, die hen zouden kunnen helpen in de zoektocht naar de biologische vader van hun donkergekleurde zoontje.


Verbaasd
Door een administratieve fout van een ziekenhuis in Delfzijl kreeg het blanke stel een baby met een donkere huidskleur. Het stel dacht zaad te gebruiken van een blanke vriend en was dus zeer verbaasd tijdens de geboorte van het kind in 2002. De vrouwen, die overigens blij zijn met hun kindje, namen een advocaat in de arm om een gynaecoloog te dwingen informatie te geven die kan leiden tot de opsporing van de biologische vader van de jongen.

Maar de rechtbank in Groningen oordeelde vandaag anders; de rechter zag geen spoedeisend belang.

Vermoedelijke vader
Het ziekenhuis heeft inmiddels toegegeven dat destijds per ongeluk sperma is verwisseld, waardoor de man die het lesbische stel als vader op het oog had, onmogelijk de biologische vader kan zijn. De gegevens van de man die dat wel zou moeten zijn, zijn bij het ziekenhuis niet bekend. Wel liggen in een kluis in het ziekenhuis de naam en het adres van een vrouw die zich in het verleden samen met een donkere Arubaanse man, de vermoedelijke vader van het jongetje, voor kunstmatige inseminatie in Delfzijl meldde. De gegevens van deze vrouw zijn door het ziekenhuis in bewaring gegeven bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.

Twee donoren
Volgens de advocaat van het stel, Martin de Witte is de zaak van zijn cliënten nog maar het topje van de ijsberg. Zo zou er in het buisje waarin het zaad van hun eigen donor had moeten zitten, zaad van twee andere donoren hebben gezeten. Ook bestaat er de mogelijkheid dat het zaad van de beoogde donor is gebruikt voor andere stellen. Ook zijn er veel meer stellen bij wie het donorzaad is verwisseld. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een onderzoek ingesteld.

NOVA spreekt met een ander gedupeerd stel. Martin de Witte is in de studio.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief