Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zwerfjongeren voelen zich veiliger op straat

25 jan 10 - Door Rudy Bouma, jelmer Jansma

Kijk of luister naar: Zwerfjongeren voelen zich veiliger op straat

Zwerfjongeren voelen zich veiliger op straat dan in een beschermde omgeving, zoals bij een pleeggezin, thuis of in een opvang. Thuis gebruiken ze bovendien aanzienlijk meer drank en drugs dan op straat, zo blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Movisie.


Verdovende middelen
Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de zwerfjongeren zich in een beschermde omgeving onveilig voelt, terwijl slechts 30 procent zich onprettig voelt op straat. Ook het gebruik van verdovende middelen ligt thuis aanzienlijk hoger: 43 procent gebruikt thuis drank en 55 procent gebruikt drugs, tegenover respectievelijk 12 procent en 21 procent op straat.

Gebroken gezinnen
Veel zwerfjongeren komen uit gebroken gezinnen; driekwart van hen heeft gescheiden ouders en van een derde is een ouder overleden. Opvallend is dat veel ouders van zwerfjongeren zelf ook uit gebroken gezinnen komen, en te maken hadden met fysiek (37 procent) en verbaal geweld (57 procent).

Justitie
Zwerfjongeren komen al vroeg in aanraking met justitie. Zes procent van de twaalfjaringen en 15 procent van de zestienjaringen is al eens met justitie in contact geweest. Eenderde verlaat school zonder kwalificatie. En bijna tweederde heeft al een schuld, variërend van 1000 tot 20.000 euro.

NOVA volgde diverse (ex-) zwerfjongeren die aan het onderzoek meededen; daarover vanavond een uitgebreide reportage.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief