Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

HFC Haarlem failliet; wie volgt?

25 jan 10 - Door Jan van Loenen, Ad van Oosten, Menno de Galan

Kijk of luister naar: HFC Haarlem failliet; wie volgt?

Foto: ANP

HFC Haarlem, de ruim 120 jaar oude Haarlemse voetbalclub, is failliet. Dat is vanmiddag aan de spelers en overige werknemers van de club bekend gemaakt.


Surseance
Haarlem kon niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen en vroeg daarom twee weken geleden surseance van betaling aan. Algemeen manager Johan van Streun toonde zich toen nog optimistisch over het voortbestaan als profclub, zo schrijft Voetbal International.

Failliet
Inspanningen de club te redden van de ondergang hebben te weinig opgeleverd. De aangestelde bewindvoerder Rocco Mulder kon twee weken na het uitstel van betaling bij gebrek aan interesse van sponsors niet veel anders doen dan het faillissement aanvragen voor de Haarlem.

Ruud Gullit
HFC Haarlem werd in 1889 opgericht. De landstitel van 1946 was het grootste succes. De club speelde in de Jupiler League, voorheen de 'Eerste divisie'. Dit is de laagste divisie waar betaald voetbal wordt gespeeld. Haarlem leverde grote spelers als Ruud Gullit en Piet Keur.

Sanering
"Veel voetbalclubs uit de Eerste Divisie staan er financieel zwaar voor en een aantal clubs zal omvallen", zei Alex Pama, algemeen directeur van Cambuur al in de Volkskrant vorige week. Hij pleit daarom voor grondige sanering van de eerste divisie. ‘Ik heb drie jaar geleden al gepleit voor een teruggang naar zestien clubs. De nummer negentien met nog geen duizend man op de tribunes ondermijnt ook het imago van Cambuur.'

Betekent het failliet van Haarlem nu het begin van het einde van de Eerste Divisie? NOVA doet een rondje langs de velden. In de studio reageren Johan van Streun, interim-manager van HFC Haarlem en sportjournalist Edwin Struis.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief