Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frankrijk wil boerkaverbod

26 jan 10 - Door Saskia Dekkers

http://www.flickr.com/photos/mariachily/

Een commissie van het Franse parlement heeft zich vandaag uitgesproken tegen het dragen van boerka’s door moslimvrouwen. De commissieleden vinden dat het dragen van een boerka indruist tegen de Franse waarden.


Uitwas
De parlementaire commissie heeft zes maanden onderzoek gedaan en hoorzittingen gehouden. De commissie noemt de lichaamsbedekking "onacceptabel" en "een beproeving voor onze republiek". Ook spreken de leden van een uitwas die bestreden moet worden.

Moslimpopulatie
In Frankrijk wonen vijf à zes miljoen moslims. Het is het land met de grootste moslimpopulatie van Europa. Van alle moslims dragen er naar schatting minder dan 2000 een boerka of nikab.

Minderheidstraditie
Recent heeft de Franse imam Hassen Chalghoumi zich nog uitgesproken voor het boerkaverbod. Volgens hem behoort het dragen van gezichtsbedekking tot een kleine minderheidstraditie binnen de islam, die het geloof in een kwaad daglicht stelt.

Mensenrechten
Als de regering het advies van de commissie overneemt, gaat het boerkaverbod gelden in alle scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. President Sarkozy verklaarde vorig jaar al dat de boerka ongewenst is in een land dat zichzelf beschouwt als leider op het gebied van mensenrechten.

NOVA spreekt met een moslima die onder dwang van haar echtgenoot een boerka droeg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief