Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen nieuw onderzoek bij verdacht schapenbedrijf

26 jan 10 - Door Judith Pennarts en Jane van Laar

Minister Klink beloofde de Kamer een onderzoek door het RIVM...

Morgen is er een spoeddebat over de Q-koorts. Minister Klink en minister Verburg kwamen vorige week tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de problemen na een reportage van NOVA over een bedrijf met besmette dieren in Nuenen.


Minister Klink beloofde de Kamer een onderzoek door het RIVM.

Mogelijke bron
Het grote vleesschapenbedrijf in Nuenen dat vorige week door de GGD in Brabant werd aangemerkt als mogelijke bron voor Q-koorts heeft vandaag van het ministerie van Landbouw gehoord dat het niet besmet wordt verklaard. Dit is gedaan zonder dat er afgelopen week opnieuw dieren zijn onderzocht op het bedrijf, zo blijkt vanavond in NOVA. Volgens het ministerie van landbouw zijn de (licht) besmette Q-koorts monsters van afgelopen mei bij 19 van de 20 onderzochte schapen, geen aanleiding om het bedrijf alsnog besmet te verklaren.

Onderzoek
Vorige week verklaarde minister Klink nog in de Tweede Kamer dat hij de "casus Nuenen" zou laten onderzoeken en als zou blijken dat er sprake was van een besmetting, ruimen niet kon worden uitgesloten. Het RIVM zou zelfs al actief de zaak aan het onderzoeken zijn. Schapenhouder Adriaans: "Het RIVM, daar weet ik niets van, die zijn hier niet geweest." Zonder nieuw onderzoek heeft het ministerie van Landbouw de schapenhouder vandaag medegedeeld dat er niets aan de hand is op zijn bedrijf. In de brief van Landbouw aan de schapenhouder wordt ook niet gerept over mogelijk aanvullend onderzoek.

Risico

Tegelijkertijd bevestigen minister Verburg en minister Klink vanavond in een brief aan de Tweede Kamer dat het zeer waarschijnlijk is dat mensen ziek zijn geworden doordat ze de lammetjesaaidagen op het bedrijf in Nuenen hebben bezocht. De ministers willen ook weten hoe het zit met de risico's voor de omwonenden: "Daarnaast vinden wij de vraag relevant of het bedrijf in Nuenen niet alleen via contact een risico op besmetting voor mensen vormt maar ook voor mensen in de omgeving een risico vormt door verwaaiing."

Het lammersseizoen is inmiddels bijna afgelopen op het bedrijf van Adriaans. Inmiddels hebben al 800 schapen gelammerd.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief