Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steun oorlog Afghanistan neemt af

27 jan 10 - Door Dieuwke van Ooij, Saskia Dekkers, Menno de Galan

Kijk of luister naar: Steun oorlog Afghanistan neemt af

In Londen begint morgen de Afghanistantop. Staatshoofden en bewindslieden uit ongeveer zeventig landen, waaronder Nederland, doen mee aan de donorconferentie.


Obama
Amerika wil dat Europa meer gaat doen om Afghanistan te ondersteunen. Vooral meer soldaten sturen. Maar nu al hebben Europese regeringen de grootste moeite de steun van hun publieke opinie voor de oorlog te behouden:

Engeland
In het Engelse stadje Wootton Bassett bevindt zich de erebegraafplaats voor de Britse soldaten die in Afghanistan sneuvelen. Om de jongens een laatste eer bewijzen, staan er iedere keer spontaan honderden Engelsen langs de route. Het plaatsje kreeg daardoor nationale bekendheid. Voor de Engelsen zijn de doden de belangrijkste reden niet meer mee te willen doen.

Duitsland
In Duitsland is een meerderheid van de bevolking vooral bang dat Duitse soldaten slachtoffers maken. Want de verantwoordelijkheid voor de Tweede Wereldoorlog zit diep. De hoogste baas van de protestantse kerk, Margot Kässmann, pleit openlijk voor een vredelievende aanpak in Afghanistan. Door de politiek wordt ze voor naief versleten, maar de bevolking steunt haar massaal. Desalniettemin kondigde de Duitse regering gisteren aan vijfhonderd man extra naar Afghanistan te sturen.

Frankrijk
In Frankrijk willen de ouders van overleden soldaten dat de in Afghanistan achtergebleven soldaten beter uitgerust zijn in Afghanistan. Bovendien willen ze meer weten over de omstandigheden waaronder hun jongens om het leven kwamen. De Fransen zijn niet zo tegen aanwzigheid van Franse troepen in Afghanistan, als wel tegen de manier waarop de jongens moeten werken.

In NOVA vanavond een verslag vanuit Engeland, Frankrijk en Duitsland.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief