Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Afghanistan heeft nog 15 jaar hulp nodig'

28 jan 10

Kijk of luister naar: 'Afghanistan heeft nog 15 jaar hulp nodig'

Met de overdracht van de macht aan lokale veiligheidstroepen moet in Afghanistan nog dit jaar worden begonnen. Maar mogelijk is er nog vijftien jaar internationale hulp nodig om de veiligheid in Afghanistan te garanderen.


Toekomst
Vandaag vergaderen bijna zeventig landen in Londen, voor de achtse keer, over de toekomst van Afghanistan. Onderwerpen die aan bod komen zijn het uiteindelijke vertrek van de buitenlandse troepen uit het land, de strijd tegen corruptie en de onderhandelingen met de Taliban.

Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zich voorgenomen om in 2015 de controle over het land te hebben, maar hij hoopt desondanks dat buitenlandse troepen voorlopig nog willen blijven. Karzai wil ook toenadering zoeken tot de gematigde vleugel van de Taliban. Zo pleit hij voor een re-integratieprogramma voor Talibanstrijders die willen stoppen met vechten. Karzai wil snel een top organiseren in zijn land, waarop over verzoening wordt gesproken.

Steun
Alle Afghanen die de grondwet respecteren en niet behoren tot al-Qaida of een ander terreurnetwerk zijn daar welkom, zei Karzai. Hij heeft de koning van Saudi-Arabië, samen met andere leiders uit de regio, gevraagd om steun en inzet om de Taliban aan te sporen om te komen. De Taliban eist nog steeds het vertrek van alle buitenlandse troepen.

Guerilla-oorlog
De Taliban kwamen in 1996 aan de macht in Afghanistan. Ze vestigden er een strengislamitische staat. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten verdreef een westerse coalitie de beweging. Sindsdien vechten ze een guerrilla-oorlog uit, die aan honderden militairen en duizenden burgers het leven heeft gekost.

Internationale gemeenschap
Dit jaar nog zal de internationale troepenmacht in Afghanistan zijn taken overdragen aan het Afghaanse leger. Dat zei de Britse premier Gordon Brown vandaag tijdens de Afghanistan-conferentie. Vandaag werd ook duidelijk dat de internationale gemeenschap bereid is honderden miljoenen euro's beschikbaar te stellen. Dat geld kan gebruikt worden om Taliban-strijders te steunen die de strijd opgeven.

Verhagen
Woensdagavond, aan de vooravond van de conferentie, wees minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) er op dat de conferentie niet gaat over eventuele troepenbijdrage, maar over politieke afspraken met de Afghaanse regering. "Wij zullen ongetwijfeld worden aangesproken op hoe het met de besluitvorming in Nederland zit, maar we praten nog in het kabinet over de manier waarop wij onze betrokkenheid in Afghanistan invulling zullen geven na augustus", aldus Verhagen. Het kabinet moet voor 1 maart een beslissing aan de Tweede Kamer voorleggen over de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-macht in Afghanistan.

Vanavond in NOVA een verslag van de top in Lancaster House, een monumentaal landhuis op steenworp afstand van Buckingham Palace, en commentaar van NOVA-verslaggever Tom Kleijn. Minister Maxime Verhagen reageert in de studio op de afspraken.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief