Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wim Kok verdedigt hoge bonussen

28 jan 10

Kijk of luister naar: Wim Kok verdedigt hoge bonussen

Oud-PvdA-premier en voormalig ING-commissaris Wim Kok is vandaag bij de parlementaire commissie-De Wit verschenen die onderzoek doet naar de kredietcrisis. Hij verontschuldigde zich niet voor zijn instemming met een forse verhoging van de beloningen voor de top van ING in 2004.


Spijtig
Volgens de oud-premier was het een noodzakelijke inhaalslag om op gelijke hoogte met Europese concurrenten te kunnen komen. Wel zei hij dat hij het betreurt dat hij de kredietcrisis niet heeft voorzien. "Ik vind het buitengewoon spijtig dat financiële instellingen en ook ING niet in staat zijn gebleken om het vertrouwen van werknemers en burgers voldoende waar te maken. Ik vind het ook te betreuren dat ook ik geen kans heb gezien dat tijdig te voorzien en de bakens te verzetten'', zei Kok over de crisis, die in het najaar van 2008 in alle hevigheid uitbarstte. 

Onvoldoende
Ook verklaarde hij dat de Raad van Commissarissen niet heeft gefaald in zijn taak als toezichthouder. Volgens hem was het risico-management bij ING goed in vergelijking met andere banken. Maar door de kredietcrisis bleek achteraf dat ook het risicosysteem van ING onvoldoende was, zo gaf hij toe.

Sociaaldemocraat
Kok was van 2003 tot vorig voorjaar commissaris bij ING. Hij kreeg veel kritiek toen hij als sociaaldemocraat instemde met een forse salarisverhoging voor de ING-top. Een "duivels dilemma'', aldus Kok die zijn politieke carrière begon als vakbondsleider. Daarna was hij tussen 1989 en 1994 minister van Financiën, en daarna acht jaar premier (van 1994 tot 2002). In zijn politieke loopbaan ageerde hij regelmatig tegen de exorbitante salarissen voor topmensen.

ABN AMRO
De commissie had het vandaag verder vooral over ABN Amro, de bank die door minister Wouter Bos van Financiën werd gered in het najaar van 2008 en waar de overheid inmiddels ruim 30 miljard euro heeft ingestopt.

Vanavond in NOVA een verslag.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief