Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Crisis kan zo weer gebeuren'

29 jan 10

Kijk of luister naar: 'Crisis kan zo weer gebeuren'

De voormalige voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Arthur Docters van Leeuwen, zei vandaag voor de commissie-De Wit dat een internationale kredietcrisis volgens hem zo weer kan gebeuren als fundamentele aanpassingen in het financiële systeem uitblijven.


Toezicht
Het toezicht op de banken, vooral in de Verenigde Staten, moet veel strakker. Docters van Leeuwen is momenteel commissaris bij Aegon, de verzekeraar die 3 miljard staatssteun ontving om door de crisis te komen. De toezichthouders en de omgevallen IJslandse internetbank Icesave staan vandaag centraal aan het einde van de tweede week van hoorzittingen van de commissie-De Wit, die namens de Tweede Kamer onderzoek doet naar de internationale kredietcrisis.

Kennis
Docters van Leeuwen zei ook dat hij het 'onverantwoord' vindt dat de burger steeds meer financiële verantwoordelijkheid toegeschoven krijgt, zonder dat hij de kennis en producten aangereikt krijgt om hier zorg voor te dragen. De overheid schiet op dit terrein volgens Docters van Leeuwen tekort.

Dossier
De huidige voorzitter van de AFM, Hans Hoogervorst, verklaarde vandaag voor de commissie dat zijn organisatie systematisch gaat bijhouden of bankbestuurders hun werk goed doen. Volgens Hoogervorst kan het opbouwen van een dossier helpen om een bestuurder uit zijn functie te zetten. Hoogervorst zei verder dat de toezichthouders geregeld achter de ontwikkelingen in de markt aanlopen en daardoor te laat zijn.

NOVA doet vanavond verslag van de verhoren. Te gast is Harald Benink, hoogleraar Banking and Finance aan de Universiteit van Tilburg.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief