Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair heeft geen spijt van inval Irak

29 jan 10

Kijk of luister naar: Blair heeft geen spijt van inval Irak

Hij vecht voor zijn plaats in de geschiedenisboekjes: Tony Blair. De voormalige Britse premier verscheen vandaag voor een commissie die de inval in Irak onderzoekt.


Verantwoording
Zeven jaar na de inval in Irak en bijna drie jaar nadat Blair als premier plaats maakte voor Gordon Brown moet hij zich verantwoorden voor de Irak-commissie van sir John Chilcot.

Risico's

Blair was de belangrijkste bondgenoot van de vorige Amerikaanse president George W. Bush. Volgens Blair vandaag voor de commissie hebben de aanslagen van 11 september een grote rol gespeeld bij het besluit van de Britse regering om de oorlog in Irak te steunen. Zijn regering dacht voorafgaand aan de aanslagen dat het gevaar van Saddam Hussein kon worden ingedamd. "Daarna was het duidelijk we geen risico's konden nemen en dat militair ingrijpen een serieuze optie was", zei Blair.

Toezegging?
Verder draait het tijdens het verhoor van Blair om de vraag of hij zijn steun heeft toegezegd aan de Amerikaanse president Bush. Volgens onder anderen de voormalig Britse ambassadeur in Washington, Sir Christopher Meyer, heeft Blair in april 2002 op de ranch van Bush in Texas zijn steun toegezegd aan de Amerikaanse president. "De enige toezegging die ik gaf, was een toezegging Saddam aan te pakken", zei Blair tegen de commissie. Hij zei president Bush te hebben verzekerd dat "we hen bijstaan in het optreden tegen deze dreiging".

Verdeeldheid
Zeer veel Britten zijn zeer kritisch over de Irak-oorlog. Zij noemen het de grootste miskleun van het Britse buitenlandbeleid in decennia. Commissievoorzitter sir John Chilcot: "De deelname van Groot Brittannië in dit onpopulaire conflict, blijft een onderwerp dat verdeeldheid zaait en dat hevige emoties opwekt." 179 Britse soldaten kwamen al om in Irak.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief