Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oorlogsheld Kroon verdacht

30 jan 10

Kijk of luister naar: Oorlogsheld Kroon verdacht

Kapitein Marco Kroon uit Den Bosch en zijn vriendin worden verdacht van overtreding van de opiumwet en de wet wapens en munitie.


Willemsorde
De 39-jarige landmacht kapitein Kroon werd vorig jaar onderscheiden met de militaire Willemsorde. Hij is vanavond door de marechaussee verhoord. De gangen en handelingen van Kroon worden al sinds oktober gevolgd door een team van politie en marechaussee. Kroon is mede eigenaar van caf'e Vinnys in Den Bosch en daar zou de handel hebben plaats gevonden. Het caf'e is inmiddels gesloten.

Beatrix
Het opsporingsonderzoek wordt tot in de hoogste kringen in Den Haag gevolgd. Minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, zei vandaag al enige tijd van het onderzoek op de hoogte te zijn. Naar verluidt wil koningin Beatrix, die in mei de zeldzaam toegekende militaire onderscheiding uitreikte aan Kroon, voortdurend op de hoogte worden gehouden. Kroon was de eerste militair in 55 jaar die die onderscheiding kreeg. De medaille werd hem toegekend vanwege heldhaftig gedrag tijdens zijn uitzending naar Afghanistan. Hij was daar pelotonscommandant van een team Special Forces.

In NOVA reageert zijn advocaat Geert Jan Knoops. Volgens hem is er sprake van processen met het doel om zijn cliënt te beschadigen, zijn status als militaire held zou daarmee te maken hebben. Knoops: "De zaak ligt veel genuanceerder dan dat het in de pers is gekomen." Volgens hem is het onderzoek inmiddels afgesloten en moet het Openbaar Ministerie nu gaan besluiten of ze de zaak seponeert of voor de rechter brengt.

 

In dezelfde uitzending

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief