Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wellink voor commissie-De Wit

1 feb 10

Kijk of luister naar: Wellink voor commissie-De Wit

Vandaag verscheen Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), voor de parlementaire commissie-De Wit. De commissie onderzoekt, onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit, de oorzaken van de kredietcrisis.


Wellink is als enige twee keer uitgenodigd om voor de commissie te verschijnen. Aanstaande donderdag zal hij weer worden gehoord. Op dezelfde dag staat ook het verhoor van minister van Financiën Wouter Bos gepland.

Gewaarschuwd

Tijdens het verhoor zei Wellink dat hij al voor de crisis heeft gewaarschuwd voor de grote risico’s die banken namen. Maar "als de bomen tot aan de hemel groeien is het heel moeilijk een kritische boodschap over te brengen", aldus Wellink. Ook wees hij op de rol van bankwereld in de Verenigde Staten. Er is daar een "veelkoppig monster" ontstaan volgens Wellink.

Kritiek
Sinds de start van de verhoren door de commissie is er regelmatig kritiek geuit op de rol van Wellink en DNB. Topaccountant Jules Muis zei bijvoorbeeld dat de DNB niet waakzaam genoeg is geweest en dat hij was afgetreden als hij op de plek van Wellink had gezeten.

In NOVA vanavond aandacht voor de verhoren van commissie-De Wit. Te gast is Arnout Boot, hoogleraar financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam.

De verhoren van de commissie zijn live te volgen op Nederland 1 of Politiek24.nl.
 

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief