Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tea Party met Sarah Palin

6 feb 10

Kijk of luister naar: Tea Party met Sarah Palin

De Amerikaanse stad Nashville (Tennessee) is deze dagen het toneel van de eerste landelijke conferentie van de Tea Party Movement.


De beweging richt haar pijlen op de regering-Obama met haar economische stimuleringspakketten, bailouts en gezondheidszorghervormingen. Aanhangers van de Tea Party Movement zijn tegen belastingverhogingen en 'big government' in het algemeen. Een jaar na het ontstaan van deze anti-Obama beweging ruiken aanhangers macht, en komen in Nashville bijeen om de protestbeweging naar een hoger plan te tillen.

Revolutionair
Ze zien zichzelf als revolutionairen en zijn vernoemd naar de Boston Tea Party, het beroemde protest van Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheid in 1773. Het is een beweging die dwars door reguliere partijkaders heen snijdt. Ze biedt onderdak aan republikeinen, democraten en partijlozen. Het is een losse coalitie van honderden lokale, conservatieve clubs zonder leiding of een landelijke organisatie. Tijdens de conferentie in Nashville probeert de beweging samenhang te vinden in haar achterban en een basis neer te leggen voor toekomstige politieke macht.

Sarah Palin
Eén van de hoogtepunten van de bijeenkomst is de afsluitende toespraak van Sarah Palin, de populistische running mate van republikeinse presidentskandidaat John McCain. Veel aanhangers van de Tea Party Movement zien in haar een toekomstig leider van de beweging.

In NOVA vanavond een verslag vanuit Tennessee door Merel Miedema en Willem Lust.

(Foto:
Flickr/geerlingguy)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief