Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Euro wankelt door overheidstekorten

6 feb 10

Kijk of luister naar: Euro wankelt door overheidstekorten

De euro kraakt in zijn voegen door de overheidstekorten van een aantal Europese landen.


''De euro loopt het gevaar instabiel te worden. Kijk naar Griekenland, Ierland en mogelijk binnenkort, Spanje, Portugal, Letland en Italië'', aldus de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger tegen de Duitse regionale krant Reutlinger General-Anzeiger.

Vrijdag daalde de euro tot 1,3682 dollar. Dit is de laagste stand in meer dan acht maanden tijd. De negatieve berichten rondom de euro hebben ook hun invloed op de aandelenmarkten. Wereldwijd reageren de markten negatief op de zwakke positie van de munt.

Griekenland
Met name Griekenland is een zorgenkind in de eurozone. Het land heeft een begrotingstekort van 12,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dit is ver boven de norm van drie procent die het Stabiliteits- en Groeipact voorschrijft. De Europese Commissie (EC) heeft zich achter de plannen van de Griekse overheid geschaard die de overheidsfinanciën op orde moeten brengen. Het plan bestaat onder andere uit een verhoging van de pensioenleeftijd, verlaging van de ambtenaarsalarissen en een verhoging van de accijns op brandstoffen.

Wouter Bos
Ondanks een oproep van Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds, aan Europese landen om Griekenland te helpen bij zijn financiële problemen, blijft minister van Financiën Wouter Bos erbij dat Griekenland zijn eigen boontjes moet doppen. "Griekenland moet zichzelf leren helpen", aldus de minister afgelopen vrijdag in reactie op de oproep van Strauss-Kahn.

In NOVA vanavond een gesprek met Arjo Klamer, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

(Foto:
Flickr/dullhunk)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief