Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Seksueel misbruik binnen katholieke kerk

8 feb 10

Kijk of luister naar: Seksueel misbruik binnen katholieke kerk

Pater Frits - vroom, intelligent, knap om te zien en populair bij de jeugd - woont in zijn jonge jaren in Amsterdam.


Daar wordt pater Frits bij de familie Van Westerloo huisvriend. Vader Van Westerloo bewondert hem, Gerard is zijn misdienaar en dochter Tineke krijgt bijles Engels van hem. Maar plotseling wordt pater Frits overgeplaatst.

Vraag
Na vijftig jaar komt Gerard van Westerloo achter de reden daarvoor. Hij vindt de inmiddels zeer oude pater terug en stelt hem de vraag: ‘Wat heeft u indertijd met mijn kleine zusje gedaan?’

Ingewikkeld
Gerard van Westerloo begint vervolgens een lange reeks gesprekken met Frits. Gesprekken die aanvankelijk tot doel hebben de schijnbaar eenvoudige waarheid boven tafel te krijgen. Maar gaandeweg wordt duidelijk hoe ingewikkeld die waarheid is. Gerard van Westerloo heeft het allemaal verwoord in het boek 'De pater en het meisje'.

Berlijn
Het boek van Gerard van Westerloo komt uit in de week dat bekend is geworden dat het seksuele misbruik van scholieren aan het Berlijnse Canisiusgymnasium in de jaren zeventig en tachtig geen strafrechtelijke consequenties heeft omdat 'de daden zijn verjaard', aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Seksueel misbruik
Vorige week werd bekend dat zeker drie paters die als docent aan het prestigieuze Canisiusgymnasium van de paters jezuïeten werkten, ervan worden verdacht dat ze zich aan leerlingen hebben vergrepen. Twee van de drie zijn al jaren geen lid van de orde meer. Het seksueel misbruik heeft zich waarschijnlijk ook voorgedaan op andere katholieke scholen waar de paters werkten.

Gerard van Westerloo vertelt over boek in de studio.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief