Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Militaire opleiders naar Afghanistan?

8 feb 10

Kijk of luister naar: Militaire opleiders naar Afghanistan?

Voor 1 maart zal het kabinet gaan beslissen of er een nieuwe missie in Afghanistan komt.


In 2008 is afgesproken de missie niet te verlengen, maar begin december vorig jaar deed de Amerikaanse president Barack Obama het verzoek de militaire aanwezigheid in Afghanistan te verlengen.

Gevoelig
De toekomstige rol van Nederland in Afghanistan ligt politiek zeer gevoelig. Twee jaar geleden spraken kabinet en Tweede Kamer af dat de missie, die in 2006 begon, werd verlengd van 2008 naar 2010. Na vier jaar zou Nederland zijn leidende rol in de provincie Uruzgan opgeven, luidde het kabinetsbesluit. De Kamer kreeg de toezegging dat de Nederlandse militairen dan echt weggaan uit Uruzgan.

Hamvraag
Het kabinet houdt er tot nu toe aan vast de huidige missie in Uruzgan te beëindigen en militairen en materieel terug te halen. Dat de hulp en wederopbouw doorgaat, staat buiten kijf. Maar de hamvraag is wat Nederland daarna nog met militairen in Afghanistan gaat doen.

Opleiders
Dit weekend stelde generaal Levy van de Navo voor de missie te verlengen door het sturen van militaire opleiders naar Afghanistan. Zowel CDA als PvdA zien wel wat in dat voorstel, zo bleek gisteren in het verkiezingsdebat van de fractievoorzitters op Radio 1.

Interessant
PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer sprak van "een interessante optie", haar CDA-collega Pieter van Geel gaf aan dat het trainen van Afghanen "een belangrijk onderdeel" kan zijn van de toekomstige Nederlandse bijdrage aan Afghanistan. Tot nu toe waren CDA en PvdA verdeeld over de vraag hoe het verder moet als de huidige militaire missie aan het einde van dit jaar eindigt in de Afghaanse provincie Uruzgan: de PvdA wil geen "nieuwe gevechtsmissie", het CDA wil alle mogelijke opties bekijken.

Maar hoe mooi is het plan militaire opleiders te sturen? Welke haken en ogen zitten eraan? De Militaire Vakbond AFMP vindt het plan in ieder geval onuitvoerbaar: er zijn simpelweg te weinig militaire instructeurs, aldus de vakbond.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief